Rust bij andere ProjectX-feesten

Bij de Project X-feesten die in de dagen na ‘Haren’ gehouden zouden worden, bleven ‘Harense taferelen’ uit. De ‘lessen van Haren’, onder meer het aanspreken en (al dan niet online) benaderen van relschoppers en feest-organisatoren, lijken snel geleerd te worden. Een kort maar onvolledig overzicht:
In Arnhem stelde de gemeente vrijdagavond een noodverordening in; zeker 120 mensen werden met een noodbevel de stad uitgestuurd of juist tegengehouden toen ze die in wilden. De politie verrichtte enkele aanhoudingen. Eén man (23, uit Arnhem) werd opgepakt voor opruiing via internet. Hij riep op om auto’s in de brand te steken. Politie en gemeente hielden ‘alles op twitter en facebook goed in de gaten’ omdat de signalen ‘serieus genoeg waren om deze maatregelen te treffen’. Rond middernacht meldde de gemeente dat deze maatregelen ‘hebben gewerkt’.
In Amersfoort kwamen zaterdagavond slechts een paar groepjes jongeren naar winkelcentrum Emiclaer. Veel jongeren werden door hun ouders van straat geplukt, in andere gevallen belde de politie de ouders. Winkeliers hadden al voorzorgsmaatregelen getroffen. De juwelier had zijn etalages leeggehaald, de slijter stond met een paar potige familieleden op wacht. De politie had de dagen daarvoor al meerdere jongeren benaderd die het feest op facebook hadden aangekondigd dan wel aangemoedigd. In totaal 33 duizend mensen hadden aangegeven te komen. Volgens de politie hebben de organisatoren na een uitleg over de risico’s voor de bewoners, zelf hun accounts offline gehaald. Een tevreden wethouder twitterde zondagmorgen dat @Politie033 goed werk heeft gedaan. ‘Wie hier komt rellen, mag gelijk zijn moeder bellen’.
In Hoorn werd een ProjectX-feestje in de kiem gesmoord. Toen een scholier (16) twitterde in de schouwburg te willen feesten, werd hij snel opgespoord. Een dag later moest hij onder toeziend oog van de politie twitteren dat het ‘een geintje vanuit mij’ was. ‘Mensen, neem het niet serieus’. Die tweet werd uiteraard aanzienlijk minder geretweet dan de oorspronkelijke aankondiging. De gemeente wil de kosten – uit voorzorg werden zestig agenten ingezet – op de jongen en/of zijn ouders proberen te verhalen. Volgens advocaat Marten Folkeringa uit Hoorn is zo’n claim ‘niet bij voorbaat kansloos’.
Ook in Bussum zaten gemeente en politie er naar eigen zeggen ‘bovenop’ toen op internet oproepen werden ontdekt voor een Goois ProjectX, half oktober. Ook hier kregen de initiatiefnemers agenten op bezoek en werden de oproepen van internet verwijderd. ‘Wij hebben [de organisatoren] aangegeven dat het geen verstandige actie is’, aldus een politiewoordvoerder. Volgens hem geldt dat mensen nu niet meer kunnen zeggen dat ze het verkeerd hebben ingeschat. Ook hier heeft de politie trouwens gedreigd de eventuele kosten op de organisatoren te verhalen.
En in Amsterdam ten slotte werd een Project X-feest op de grachten afgelast. Dit zou op 16 oktober moeten plaatsvinden, aldus een oproep op facebook. Op die pagina staat nu dat het feest niet doorgaat ‘als gevolg van de belachelijke en absurde reacties van groepen en individuen die er louter en alleen op uit zijn om ellende te veroorzaken’. In een mail aan het Parool schrijven de organisatoren dat vooral ouderen zijn geschrokken ‘van wat ze allemaal horen. En dat is niet nodig, als het aan ons ligt.’ Overigens schrijven ze ook dat een nieuw feest niet is uitgesloten. ‘Als de luwte is wedergekeerd, melden wij ons weer.’ Wordt vervolgd dus …

Advertenties