De opspoorburger doet het goed

Met dank aan twitter en sms groeit het aantal ‘opspoorburgers’ dat wil meewerken met de politie bij het opsporen van zaken. De opspoorburger twittert naar de wijkagent, is geabonneerd op sms-alerts en denkt mee over oude dan wel vastgelopen moordzaken. Voor Politie & Wetenschap onderzocht Judith van Erp het effect van burgerinzet. Was er voorheen eigenlijk alleen Opsporing Verzocht, de laatste tijd is daar ‘een explosie’ aan andere initiatieven bijgekomen, zoals Burgernet, de meldlijn Misdaad Anoniem en uiteraard sociale media. Ook zijn er meerdere websites waarop burgers scenario’s kunnen insturen over onopgeloste zaken. En waar voorheen veel initiatieven werden bedacht door ‘enthousiaste doe-het-zelf-agenten’ die thuis een website in elkaar knutselen, realiseren de meeste korpsen zich nu dat het goede manieren zijn om te communiceren. Bij de Universiteit van Utrecht onderzoekt Albert Meijer, ook voor P&W, het politiegebruik van sociale media. Volgens Meijer werkt twitter vooral bij het oplossen van kleine zaken, bij wietplantages en bij openbare geweldpleging. Wel is het oppassen, zegt Van Erp. Zoveel communicatie met burgers kan het vertrouwen in de politie ook schaden. Critici vrezen dat de laagdrempeligheid van sociale media de politie meer imagoschade dan nuttige informatie oplevert. Meijer noemt die angst ongegrond: agenten winnen juist aan vertrouwen door bijvoorbeeld eens iets persoonlijks te twitteren. Hij wijst ook op een ander bijeffect: burgers die op sociale media andere burgers moedwillig zwartmaken. ‘De politie moet hiervoor waakzaam blijven’.

Advertenties

Een reactie op “De opspoorburger doet het goed

  1. W.A. ten Brink 8 oktober 2012 / 14:52

    Ik heb in mijn auto een kleine webcam hangen, voor het geval ik ooit betrokken raak bij een ongeluk. De beelden van die camera kunnen dan eventueel als bewijs dienen. Best handig, maar ik vraag mij af wat ik vervolgens met beelden kan doen als er geen ongeluk is, maar ik wel merk dat de automobilist voor mij rare toeren uithaalt, zoals snijden, onnodig links rijden, te hard rijden, door rood rijden of gewoon een krantje lezen tijdens het sturen, zoals ik vanochtend nog iemand zag doen. Als dergelijke beelden ergens naartoe verstuurd kunnen worden en verkeers-overtreders zo alsnog beboet kunnen worden dan zou dat mogelijk mee kunnen helpen tegen de enkele wegpiraat die nu nog massaal de regels aan zijn laars lapt.

    Of ik daar gebruik van zou maken? Bij hoge uitzondering, denk ik, indien de beelden tevens tonen dat iemands gevaarlijke rijgedrag ook daadwerkelijk voor (levens)gevaar zorgden…

Reacties zijn gesloten.