Politie haalt groot crimineel pgp-netwerk offline

Politie en OM hebben een crimineel communicatienetwerk uit de lucht gehaald waarop in totaal 19 duizend mensen actief waren. Het dataverkeer verliep op eigen servers, waardoor de communicatie grotendeels onzichtbaar bleef. Volgens het OM is ‘vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland veiliggesteld’. Alle informatie is gekopieerd, het OM hoopt deze in (lopende) strafzaken te kunnen gebruiken. In Nijmegen is een verdachte (36) aangehouden die, als eigenaar van het bedrijf Ennetcom, voor 1500 euro per stuk aangepaste Blackberry-telefoons leverde met pgp-encryptie. De politie noemt het aannemelijk dat de verdachte wist dat hij de telefoons aan criminelen verkocht.
Zodoende ontving hij crimineel geld en is hij nu verdacht van witwassen. Behalve in Nederland zijn in Canada servers buiten gebruik gesteld.

Advertenties

Een reactie op “Politie haalt groot crimineel pgp-netwerk offline

  1. Koos de Heer 21 april 2016 / 15:08

    Wat in de berichtgeving deze week leek te gebeuren is dat de afkorting PGP nu ineens gelijk staat aan versleuteling t.b.v. criminelen. Dat is natuurlijk niet zo. Het ls een al jaren bekende en veel gebruikte versleutelingstechniek, die ook voor je gewone dagelijkste email gebruikt kan worden.

Reacties zijn gesloten.