Burgerwacht Odin en de klopjacht op asielzoekers

Vorige én deze week was er veel ophef op de Soldiers of Odin, een burgerwacht die in Winschoten een asielzoeker zou hebben mishandeld. Dat was volgens veel kranten de eerste keer ‘tijdens de huidige vluchtelingenstroom’ dat zo’n anti-migratieburgerwacht ‘zich in Nederland zo laat gelden’. Enkele dagen later meldden politie, OM en de gemeente echter dat de asielzoeker niet mishandeld is door de soldiers.
De Soldiers of Odin, van oorsprong Fins en opgericht in 2015, zijn wereldwijd actief; in Nederland zijn er zeven regionale chapters: Groningen, Drenthe, Brabant, Limburg, Arnhem, Leiden, Utrecht. Ze ontkennen extreemrechts te zijn. ‘Wij zijn gewoon een burgerwacht, wij zijn geweldsloos’, aldus Ronald Kiewiet van de Groningse afdeling. Dat er op de website en op de facebookpagina extreemrechts-getinte teksten en reacties staan, ‘betekent nog niet dat we een stel nazi’s zijn’. Want: ‘als je een mening over de maatschappij hebt tegenwoordig, dan ben je extreemrechts en deug je niet’. Volgens Kiewiet is het simpel. ‘Iedereen moet met zijn poten van kinderen en vrouwen afblijven en wie dat niet doet moet gestraft worden’. Niettemin zijn de tientallen leden van de groep wel extreemrechts, stelt onderzoeker Jaap van Beek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Heel groot zal de groep echter niet worden, denkt hij. ‘De leden blinken nou eenmaal niet uit in organisatietalent’. De meeste leden zijn volgens Van Beek volwassen mannen – ‘die met kinderen op Facebook staan’ – die betrokken zijn (geweest) bij diverse neonazistische groeperingen. Zo spreekt, wederom volgens Van Beek, de Groningse voorzitter Kiewiet op internet zijn waardering uit voor de NSB en pro-nationaal socialisme. ‘Voor de leden is geweld wel noodzakelijk om ‘eigen volk’ te beschermen tegen Arabische immigranten. Als je daarbij de uitingen op Facebook, de gebruikte symbolen en de naam van de groep optelt, klinkt dat voor mij extreemrechts’. Op de website presenteren de soldiers zich als straatpatrouilleclub en als extra ogen en oren voor de politie ‘hoewel zij er niet vaak zullen zijn als wij in moeten grijpen’.
De politie meldt zelf dat in principe alle extra ogen en oren welkom zijn maar ook dat het niet de bedoeling is als mensen ‘het heft in eigen handen nemen’. Samenwerking met de Soldiers lijkt uitgesloten omdat ‘ze er een extreemrechts gedachtegoed op nahouden en daar ook naar handelen’. De Soldiers zijn ‘natuurlijk anders dan de normale buurtpreventie-groepen en de Buurtwhatsapp-groepen’. Omdat er vooralsnog geen strafbare feiten waargenomen zijn, is er volgens de politie ook geen reden om de groep extra te monitoren. Hoe dan ook, in de Tweede Kamer zijn al vragen gesteld over de ‘geüniformeerde gangachtige bendes of groepen straatpatroulles’ die toezicht houden op ‘burgers die in hùn ogen zich verkeerd gedragen’.

Advertenties