Over Pokémon, openbare orde, criminaliteit en politie

In Melbourne, Australië werd een overstekende jonge vrouw die naar Pokémon zocht, doodgereden door een man in een gestolen auto; in San Diego, VS vielen twee mannen van een klif toen ze een zeldzaam Pokémonfiguurtje zochten; in Antwerpen, België werd een winkelstraat afgesloten nadat een massa Pokémon-jagers daarvan beslag had genomen; in Roubaix, Frankrijk kregen Pokémon-zoekers slaande ruzie met drugsdealers – ‘dit is ons terrein’. In Canada schoot een vrouw met een luchtbuks op Pokémon-spelers omdat haar straat in een ‘gym’ was veranderd en tientallen fans in haar voortuin ronddoolden. Vanuit Engeland komen verhalen over ‘poke-crime’ waarbij Pokémon-zoekers worden beroofd, ‘at gunpoint’, van hun smartphone; uit Japan komt de waarschuwing toch vooral geen Pokémon te zoeken in de buurt van de kerncentrale in Fukushima. Uit Rio de Janeiro komen ten slotte al verontrustende berichten van Olympische sporters die zeer teleurgesteld zijn dat er in het Olympische dorp géén Pokémon te vinden zijn. Dat de riolering en de electra het niet doen, akkoord, maar dat er geen Pokémon zijn … Kortom, alle polities ter wereld hebben het reuze druk met de nieuwste rage.
Enfin. Hier in Nederland werd een buschauffeur ontslagen die Pokémon speelde achter het stuur van een volle bus. Reizigers hadden gefilmd hoe hij al spelend over de N11 reed. In Zeewolde zocht de politie vorige week urenlang naar een vijfjarig meisje dat op eigen houtje op Pokémon-jacht was gegaan. In Assen werd een jochie van 14 aangehouden die om één uur ’s nachts op de brommer van zijn vader in de binnenstad op Pokémon-jacht was. Dit weekend vonden twee Pokémon-spelers in Den Haag een stervende man. Ze belden de politie maar reanimatie kwam te laat. In Zeist waarschuwde de politie voor de overlast die Pokémon-zoekers veroorzaken. ‘Er ligt opvallend veel afval in het park’, reden voor agenten om vaker te controleren ‘en zo nodig te bekeuren’. In de gemeente Stichtse Vecht heeft de politie Pokémon-jagers opgeroepen te helpen in de strijd tegen autoinbrekers – extra ogen en oren: er zijn veel Pokémon te vinden in een buurt waar de laatste tijd veel ingebroken wordt. De politie Hellevoetsluis heeft verder al spelregels opgesteld voor Pokémon-jagers, zo twitterde wijkagent Remco Hoogstad. Een daarvan is vooral niet te parkeren ‘waar het mag’. De regels komen nadat twee automobilisten zijn bekeurd die een plantsoen inreden omdat hun mobiel aangaf dat ze daar moesten zijn.

Wel heel creatief zijn politiekorpsen in de VS waar ze proberen boeven te vangen met Pokémon. In Smithfield, Virginia zette agent Bryan Miller op facebook dat de zeer zeldzame Ditto op het politiebureau te vinden was. Maar omdat Ditto zo zeldzaam is, ‘kunnen we maar een gelimiteerd aantal mensen toelaten’. Maar op dat lijstje stonden natuurlijk geen gewone burgers; wel mensen met een openstaand arrestatiebevel. Tja. In New Hampshire werd een soortgelijke grap uitgehaald met de even zeldzame Charizard. Ook hier werden voortvluchtigen uitgenodigd langs te komen. In Detroit had zo’n actie succes. Een gezochte man op een fiets zag niet dat een ‘gym’, waar Pokémon kunnen trainen, feitelijk het politiebureau was. De man werd herkend en gearresteerd.
Van geheel andere orde is het bericht uit Brussel. Daar zijn enkele agenten berispt omdat ze in diensttijd naar Pokémon zochten. Enkele Brusselaars dienden klacht in, zonechef Johan de Becker stelde een intern onderzoek in. ‘Deontologisch kan dit niet’. Ook Belgische media waren kritisch. ‘In België geldt terreurniveau 3 maar de agenten zoeken Pikachu en zijn kompanen’, schreef Het Laatste Nieuws. Uitgezocht wordt in ieder geval of de agenten het met een eigen smartphone deden of met een diensttelefoon …

Advertenties