Steeds meer landen willen toegang tot versleutelde informatie

Omdat politie en justitie bij het ‘overgrote deel’ van de onderzoeken naar georganiseerde misdaad, allerlei encryptie tegenkomt, wil het OM de mogelijkheid hebben om versleutelde informatie na een bevel van de rechter in te zien. OvJ Martijn Egberts zei tegen de NOS dat opsporing moeilijker is door die encryptie en dat er een mogelijkheid moet komen om die info toch te verkrijgen. ‘Het is toch wel opmerkelijk dat er nu zo veel manieren zijn om te communiceren zonder dat de overheid toegang kan krijgen’.
Frankrijk en Duitsland ijverden deze week ook al voor wetgeving hieromtrent. De Europese Commissie moet volgens de BZ-ministers Cazeneuze en De Maizière met voorstellen komen om (met name) chat-apps te verplichten mee te werken met de opsporingsdiensten.
Vorige week liet ook de Royal Canadian Mounted Police weten dat ze juridisch wil afdwingen dat mensen hun wachtwoorden of encryptiesleutels afgeven. Steeds meer criminelen gebruiken encryptie en daar hebben opsporingsdiensten last van. En dus moet de wet veranderd, stellen de Canadese chiefs of police. ‘De slachtoffers in deze digitale ruimte zijn echt’, zei een van die korpchefs, Joe Oliver, op een persconferentie. ‘En daarom moet de opsporing meer mogelijkheden krijgen’. Critici noemen het plan disproportioneel en ongrondwettig.

Advertenties