VS: Politie vraagt niet op clowns te schieten

Dat met die clowns in de VS dreigt dit jaar helemaal uit de klauwen te lopen. Behalve tientallen copycats die nu, als geintje uiteraard en vooral omdat Halloween nadert, als creepy clown door malls en stadscentra lopen, zijn er ook lieden die op sociale media de boel nog verder ophitsen. Zo werd op een campus van een universiteit al een student opgepakt die een schimmige clown had gephotoshopt in een foto van de buurt. Naar aanleiding van de foto werden lessen gecancelled en werd zelfs een politiehelicopter ingezet. Uiteraard werd niemand gevonden maar de commotie was er niet minder om.
Ondertussen waarschuwt de politie in Utah om vooral niet te snel te schieten op clowns. Naarmate de hysterie toeneemt en overal in de VS ‘clown sightings’ worden gemeld, stijgt immers de kans dat er iemand is die uit angst – ook wel coulrofobie genoemd – naar een wapen grijpt. De politie heeft ook bedrijven als Twitter en Facebook gevraagd clownsfoto’s in bepaalde gevallen sneller te verwijderen. Verder worden burgers opgeroepen rustig te blijven. ‘Do not believe every story you read’. Op andere sociale media wordt overigens weer haarfijn uitgelegd hoe je een ‘mass clown panic’ kunt organiseren.
De hysterie heeft inmiddels ook Australië bereikt. Daar waarschuwt de Victoria Police (voor) de clowns. Enerzijds zal ‘intimidating, threatening or antisocial behaviours’ van clowns niet worden getolereerd, anderzijds mogen burgers niet aan ‘clown hunting’ gaan doen. #clownlivesmatter is al een trending topic.

.

Advertenties