Aanhouding voor dreigfilmpje Sylvana Simons

De politie heeft een man (37, uit Kudelstaart) aangehouden die het inmiddels beroemde filmpje maakte waarin Sylvana Simons wordt bedreigd. De man heeft bekend. Hij wordt vervolgd voor de bedreiging maar is vrijgelaten na verhoor. Zijn computer en woning zijn doorzocht. In het filmpje, op een carnavalsliedje, is het hoofd van Simons geplakt op dat van andere mensen, waaronder zwarte piet en een naakte Afrikaanse vrouw. Maar ook is Simons’ hoofd geplakt op dat van opgehangen zwarte Amerikanen. Politici noemden het filmpje al ‘weerzinwekkend’ en zeiden te hopen dat de maker wordt veroordeeld. Omroep NTR vond al snel dat de maker, die zich online Manuel Steldens noemt, wel vaker racistische en islam-kritische video’s online zette, op videosite Dailymotion. Ook GeenStijl wist snel te achterhalen om wie het ging. De verdachte plaatste behalve filmpjes over Sesamstraat, Jiskefet en Scooby Doo-video’s ook filmpjes waarin Allah als varken wordt afgebeeld. De verdachte, die zijn kanaal verwijderd heeft, meldde zich de volgende morgen zelf bij de politie.
Simons’ partij Denk heeft verder een aantal dreigmails aan Simons geopenbaard. Het AD schrijft over ‘een keur aan nare reacties’, van ‘flagrante beledigingen’ tot ‘verkapte of soms heel directe bedreigingen’ waarvan ‘herhaling in deze krant te ver gaat’. Het OM zegt meerdere verdachten in beeld te hebben. Onduidelijk is hoeveel verdachten ook daadwerkelijk zullen worden vervolgd.
Ondertussen wordt de zanger van het liedje, Rob van Daal uit Etten-Leur, via e-mail bedreigd. Hij blijft het lied echter zingen, aldus zijn vrouw en manager. ’98 procent van de mensen vindt het gewoon een leuk carnavalsnummer’.

Advertenties