Zweden: Groepsverkrachting op Facebook Live

Tja. Facebook Live. Waar de politie dit weekend met een live steam liet zien hoe een moordverdachte werd ingerekend, werd in Uppsala, Zweden een groepsverkrachting live uitgezonden. Maar liefst drie uur lang toonden de beelden hoe drie gewapende mannen een vrouw (30) onder schot hielden, haar kleding verscheurden en haar om de beurt verkrachtten. Een vrouw die de stream zag, in een besloten facebook-groep, belde de politie. De beelden stoppen als de politie het appartement binnenvalt en de camera uitzet. In totaal keken zo’n driehonderd mensen mee, waar de groep in totaal zestigduizend leden heeft. Sommigen dachten dat het ‘een slecht geacteerde grap’ was en ondernamen geen actie.

Update: De politie heeft de drie verdachten (twee Afghanen van 18 en 20 en een Zweed van 24) voorlopig vastgezet. De Afghanen worden verdacht van verkrachting, de Zweed van ‘schuldig verzuim’. Facebook zelf heeft alle medewerking aan het onderzoek beloofd.

Update: De drie verdachten zijn inmiddels aangeklaagd; de Afghanen voor verkrachting, de Zweed voor schuldig verzuim en medeplichtigheid. Facebookgebruikers die met de live steam meekeken, zullen als getuigen worden opgeroepen.

Advertenties