Zelfmoord na vertonen opsporingsbeelden?

Een dag nadat er door RTV Oost (online) beelden waren getoond hoe een vrouw een portemonnee steelt in een Xenos-winkel, heeft deze vrouw (68, uit Oldenzaal) zelfmoord gepleegd. Onduidelijk is het verband tussen de uitzending en haar dood maar ‘de belangenafweging tussen privacy en de ernst van de zaak had beter anders kunnen worden gemaakt’, zegt criminoloog en hoogleraar Judith van Erp. RTV Oost had toestemming van het OM om de beelden te tonen maar in deze ‘relatief kleine zaak’ had dat best anders gekund. De beelden werden, niet verrassend, op vele websites verspreid en van het nodige (negatieve) commentaar voorzien. Op Dumpert werd de vrouw onder meer een ‘dikke kuttrol’ genoemd. De familie van de vrouw heeft het OM gevraagd om de criteria voor het vertonen van herkenbare beelden te herzien. Het OM zegt dat er in de zaak geen andere aanknopingspunten meer waren om de diefstal op te lossen, maar Van Erp hoopt dat de werkwijze van het OM nog eens goed bekeken wordt. Bij Dumpert wordt de zaak ‘zeer betreurenswaardig’ genoemd maar omdat er geen zekerheid is of de zelfdoding met de beelden te maken heeft, ‘is het aan het OM om dit te onderzoeken’.

Advertenties

2 reacties op ‘Zelfmoord na vertonen opsporingsbeelden?

 1. Koos de Heer 31 januari 2017 / 19:14

  Nou nou… Waar zou die zelfdoding nou door komen. Lees de commentaren die bij de video zijn geplaatst en bedenk dan dat er twee mogelijkheden zijn:

  A. de zelfdoding komt enkel en alleen door het online zijn van de beelden
  B. de zelfdoding komt door de commentaren en de grove bedreigingen die daarin worden geuit.

  Je mag één keer raden.

  Belachelijk dat het OM zich nu moet verantwoorden voor het laten zien van die beelden, terwijl al die reaguurders ongestraft hun gal kunnen spuwen.

 2. copsincyberspace 2 februari 2017 / 10:51

  Dood door schuld? Zou wel mooie jurisprudentie opleveren …

Reacties zijn gesloten.