Rechtszaak Sylvana Simons meteen geschorst

Alle tienduizenden online bedreigingen en beledigingen die Sylvana Simons (ex-Denk) vorig jaar kreeg en waarover heel Nederland op z’n kop stond, hebben geleid tot 22 verdachten, in leeftijd tussen 15 en 72 jaar en afkomstig uit het hele land. De een vindt dat weinig, de ander veel. Bij MiND (meldpunt internet discriminatie) kwamen 918 meldingen binnen waarvan er tweehonderd al waren verwijderd voordat er onderzoek plaatsvond. Zeshonderd meldingen bleken niet strafbaar. Van de circa honderd uitlatingen die wel strafbaar werden geacht, werd het overgrote deel na een verzoek van het meldpunt alsnog verwijderd. Uiteindelijk bleven twee zaken waarvoor het meldpunt aangifte heeft gedaan. Het vervolgen van online bedreigers is dus gecompliceerd en tijdrovend, stelt MiND-woordvoerder Titus Visser. Bij uitlatingen als ‘alle asielzoekers zijn criminelen, we moeten alle azc’s platbranden’ is het vrij simpel maar dat is het niet altijd. OM-persofficier Gabriëlle Hoppenbrouwers zegt dat de context een grote rol speelt. Oftewel: bij een politicus worden andere normen gehanteerd dan bij een willekeurige burger. De 22 verdachten die deze week terechtstaan, gingen te ver. Hoppenbrouwers wil dat ze leren ‘dat het niet toelaatbaar is om zulke dingen anoniem op het web te gooien’. Overigens besloot het OM samen met Simons welke reacties vervolgd werden en welke niet. Het OM meldde vorig jaar al dat niet alle reacties vervolgd konden worden.
Twee mensen die wel vervolgd worden, zijn Freddy en Ben uit Ter Apel en Rotterdam. De een schreef dat ‘al die apenkoppen die het hier zo erg vinden, moeten oprotten naar een land waar ze qua kleur niet opvallen’ en heeft nu spijt. De ander, actief in het extreem-rechtse circuit, schreef dat hij het ‘Sylvana Banana betaald zou zetten’ en zegt nog steeds achter zijn uitspraken te staan.
Advocaten van enkele verdachten spreken van ‘cherrypicking’ (het willekeurig kiezen van verdachten) en willen dat de zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard. De rechtbank vindt echter dat het OM bevoegd is om te selecteren. Uitspraak 18 mei.

Advertenties

One thought on “Rechtszaak Sylvana Simons meteen geschorst

  1. vanhetgoor 12 april 2017 / 11:07

    Het onder één hoedje spelen van het Openbaar Ministerie en Sylvana Simons is fnuikend voor de rechtspraak in Nederland. Feitelijk is er nu een tweedeling gekomen, enerzijds kan de Bekende Nederlander zich tal van racistische uitspraken veroorloven. (Sylvana over zwarte en daardoor onbetrouwbare mannen) Uitspraken die niet vervolgd zullen worden. Anderzijds heb ik nu gezien de het refereren aan apen in verband met Sylvana Simons al strafbaar schijnt te zijn. Sinds wanneer mag je in Nederland iemand niet meer met een aap vergelijk? Mag dat niet meer als iemand er op lijkt? Kennelijk is dat het criterium!

Reacties zijn gesloten.