Belgie: Internetpedofiel mag nooit meer online

Een ‘beruchte interpedofiel’ uit België is door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf (de helft voorwaardelijk) plus tbs maar ook tot een levenslang internetverbod. De verdachte (61, uit Haaltert) mag in zijn verdere leven nooit meer gebruik maken van een computer of smartphone, ook al geeft de rechtbank tot dat zo’n verbod ‘nooit 100% afdwingbaar is’ en dat de politie de middelen niet heeft om dat verbod te handhaven. Hoe dan ook, de verdachte was jarenlang actief op webcamsites als Omegle en praatte daar vele kinderen uit de kleren. Hij was augustus 2016 opgepakt toen twee slachtoffertjes de man ontmaskerden, maar vrijgelaten ‘onder voorwaarden’ die hij echter direct weer overtrad; op YouTube verschenen tientallen filmpjes die toonden hoe de man te werk ging. Volgens het politieonderzoek maakte de man sinds 2011 minstens zestien slachtoffers. Kinderbeschermingsorganisatie Child Focus is tevreden met het vonnis maar twijfelt over de haalbaarheid van het internetverbod. ‘Je kunt de internetaansluiting van iemand anders gebruiken, een laptop lenen of naar een openbare bibliotheek trekken, zelfs een buitenlandse prepaidkaart aanschaffen en zo op het internet gaan’. En dat valt minder op. ‘Als zo iemand aan scholen of sportterreinen zou rondhangen, zou hij vroeg of laat wel opgemerkt worden door de politiediensten. Maar het anonieme maakt het lastiger’.

Advertenties

One thought on “Belgie: Internetpedofiel mag nooit meer online

  1. W.A. ten Brink 24 juni 2017 / 14:18

    En in de USA is onlangs bepaald dat het ontnemen van iemands toegang tot het Internet grondwettelijk niet kan omdat het dan de vrijheid van meningsuiting voor de betreffende persoon inperkt.
    Maar sowieso is een internetverbod in Europa gewoon onmogelijk omdat de overheid juist steeds meer zaken via het Internet wil regelen. Zonder Internet kun je tegenwoordig nog maar weinig doen omdat alle informatie tegenwoordig digitaal is. Een dergelijke straf is dan ook extreem en mogelijk ook in Europa onmogelijk wegens de grondwet en de Rechten van de Mens.
    Een betere oplossing is dan gewoon een veel langere celstraf en een strenge TBS-behandeling die recidivisme moet voorkomen. Waarbij de behandelaars dan ook echt 100% zeker moeten zijn dat hij niet meer kinderen gaat lastig vallen…

Reacties zijn gesloten.