Gemeente Amsterdam in de fout met Facebook-gegevens hangjongeren

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de gemeente Amsterdam ‘in strijd met de wet’ gehandeld, toen het de facebook-gegevens binnenhengelde van enkele honderden (overlastgevende) jongeren. De gemeente had een bedrijf ingehuurd om een analyse te maken van de (besloten) netwerken van de jongeren. Dat werd niet gemeld bij de AP noch bij de betrokken jongeren. Het ingeschakelde databedrijf vond 126 openbare vriendenlijsten met in totaal bijna 65 duizend mensen. Na analyse daarvan bleven ruim twaalfhonderd personen over, van wie de onderlinge verbindingen werden geanalyseerd. Daaruit bleek weer dat overlastgevers in het ene stadsdeel verbonden waren met hanggroepen uit andere stadsdelen maar ook dat bepaalde jongeren een andere rol leken te hebben binnen de groep dan buurtwerkers dachten. Volgens de AP is zo’n analyse meldingsplichtig – het gaat om naar personen herleidbare gegevens.

Advertenties

2 reacties op ‘Gemeente Amsterdam in de fout met Facebook-gegevens hangjongeren

  1. Willem van Es 18 mei 2018 / 14:21

    Interessant bericht. In de sociale wetenschappen wordt veel onderzoek gedaan naar sociale netwerken, net als binnen de misdaadanalyse overigen (een standaardvraag van de recherchechef; ‘ WAAR IS DE ANALIST!’). Er zijn genoeg tools (Nvivo is er een, Atlas.ti een ander) waarmee je een (belangrijk) deel van het internet kan bevragen op sociale netwerken. Als bestuurders tijdens de Project-X rellen dat hadden gedaan, dan hadden ze gezien dat naast Nederlandse opruiers er ook een aantal in een ver buitenland zaten, zelfs tot in Nieuw-Zeeland aan toe

  2. copsincyberspace 18 mei 2018 / 20:00

    Het verhaal schijnt hier vooral te zijn dat er geen melding van het onderzoek is gedaan danwel toestemming is gevraagd. Open bronnen zijn anno 2018 een stukkie minder open dan in 1998, zeg maar.

Reacties zijn gesloten.