Politie en corona

Een weekend met goed weer – en dus waren er her en der in het land weer ‘anticoronafeestjes’, uiteraard aangekondigd op sociale media als facebook en instagram. Nadeel daarvan, voor de organisatoren, is dat de politie vaak meekijkt en dus redelijk snel ingrijpt. In Urk werden bij zo’n feestje vier jongeren aangehouden, in Lemmer vijftien+ in Rotterdam sloot burgemeester Aboutaleb een hotel waar 24 jongeren aan het feesten waren.
Bij meerdere gemeenten die met de MijnGemeente-app werken, zowel voor Android als iOS beschikbaar, is het sinds de uitbraak van het coronavirus mogelijk om groepsvorming in openbare ruimtes te melden. Onder meer de gemeenten Purmerend, Beemster en Kampen gebruiken de app als ‘een kliklijn voor ongewenste groepsvorming’. Bij meldingen gaan handhavers of politieagenten ter plaatse. Met soms vervelende gevolgen: zo krijgt het handhavingsteam van de gemeente Leeuwarden er op sociale media flink van langs, nadat een foto is gedeeld waarop agenten en handhavers veel dichter bij elkaar stonden dan anderhalve meter. De foto geeft, zoals wel vaker, een verkeerd beeld, zegt de gemeente in een reactie. De handhavers hadden hun handen vol aan een dronken man, waarop omstanders hen beledigden en uitdaagden. De opgeroepen politie bracht hulp, maar toen waren de foto’s uiteraard al gemaakt. ‘Dat er dan foto’s worden gemaakt en de suggestie wordt gewekt dat we daar gezellig een bakje koffie doen, gaat alle fatsoensnormen voorbij‘, aldus een woordvoerder van het handhavingsteam. ‘We weten dat we in een glazen huis werken, maar op geintjes met foto’s zitten we nu niet te wachten’.
Verontwaardiging van politiezijde was er ook bij een verdrinking in Krimpenerwaard. Hoofdagent Chris raakte daar geïrriteerd toen brandweer en ambulance een oudere man aan het reanimeren waren en omstanders te dichtbij kwamen. Hij vraagt ze om weg te gaan, ‘dit in verband met de coronamaatregelen’, en gaat er vervolgens van uit dat de mensen naar hem luisteren. Niet dus. Even later ziet hij dat bijna niemand is vertrokken ‘terwijl ik dit toch wel had verzocht’. Tja. ‘Hulpverleners vechten voor iemands leven terwijl een stukje verder mensen bij elkaar staan in tijden dat besmetting door een potentieel dodelijk virus voorkomen moet worden. Door afstand te waarborgen kunnen mensenlevens gered worden’, schrijft Chris verontwaardigd.
Vanuit België komt de oproep om ‘inbreuken’ op de coronamaatregelen vooral te melden. ‘Bel de politie in plaats van het op sociale media te posten’, benadrukt politiewoordvoerster Catherine Bodet van de zone Vima. Veel Belgen hielden afgelopen weekend barbecues, her en der waren groepjes rondhangende jongeren te zien. Daarover werd veel gepost op sociale media maar de politie werd niet gebeld – monitoring zoals in Nederland gebeurt in België veel minder. Bodet zegt daarom dat de politie niet stil zit maar wel moet weten wáár er opgetreden moet worden.
Positief nieuws ten slotte komt – letterlijk – van boven. Vanuit de politiehelikopter. De afdeling Luchtvaart van de politie is op twitter een dagelijkse ‘quarantainequiz‘ begonnen. Op twitteraccount @DePolitieheli wordt iedere dag een luchtfoto geplaatst, onder het motto ‘Blijf binnen, dan posten wij mooie plaatjes van buiten’. Wie het eerste raadt waar de foto is gemaakt, wint een pakket stickers.