Terug van vakantie

Dat betekent het opruimen van mailboxen, nieuwsbrieven, push- en andere alert-meldingen. Daar gaan we! Om te beginnen met het nieuws over de politie zelf.

De politie zelf kwam de afgelopen weken ook in het nieuws. Soms positief, soms negatief. Zo kreeg de politie Rotterdam veel kritiek vanwege een (inmiddels verwijderde) foto van een vastgeketende winkeldief. Deze dief werd letterlijk voor paal gezet, schreven agenten van basisteam Maas-Rotte op instagram. Toen de dief door het lint te ging na te zijn betrapt en er geen geschikt arrestantenbusje in de buurt was, werd de dief met handboeien aan een lantaarnpaal vastgezet. Daar moest natuurlijk een foto bij, vonden de agenten. En juist die zorgde voor ophef – privacy en politiestaat en poging tot humor en zo. Tja.

In Venlo verstuurde de politie maar weer eens een sms-bom, deze keer naar ruim 250 personen van wie de nummers waren gevonden in de telefoon van een aangehouden drugsdealer.

Een docent van de Politieacademie kwam in opspraak na een (inmiddels verwijderd) bericht op LinkedIn over het niet ingrijpen bij de boerenprotesten. Docent cybercrime Lars van Mulligen beschreef zijn woede en verbazing over de boerenprotesten en vooral over de politie en overheid die dat maar op hun beloop laten. Hij vraagt zich af of hij ook asbest op de snelweg kan dumpen of op de snelweg kan parkeren zonder dat de politie ingrijpt. Hij is alle acties ‘een beetje zat’.

Bij No More Ransom, het mede door de politie opgezette platform om slachtoffers van ransomware te helpen, werd in onze vakantie het zesjarig bestaan gevierd. In die tijd kregen meer dan 1,5 miljoen mensen hulp om hun bestanden terug te krijgen. Er zijn inmiddels 136 decryptietools ontwikkeld voor 165 ransomware-families, het project is beschikbaar in 37 talen.

In Zaandam wist de politie half juli een man (46) te arresteren die de spil in een internationaal kinderpornonetwerk zou zijn. Dat gebeurde na een tip uit de VS én de inzet van de speciale hackbevoegdheid van politie en OM. Met die bevoegdheid kon de politie de apparaten van de verdachte binnendringen en een ‘een uitgebreid beeld’ krijgen van wat de man precies uitspookte. Het voorarrest van de man is eind juli met negentig dagen verlengd. In Rotterdam werd een verdachte (50, uit Bergen op Zoom) aangehouden voor betrokkenheid bij digitale factuurfraude van ruim 1,3 miljoen euro. De verdachte stuurde een energiebedrijf een mail met daarin het verzoek om een rekeningnummer aan te passen.

De politie liet verder weten dat er door personeelstekort vooral aangiften van cybercrime blijven liggen. Zulke aangiftes worden ‘vaak als kansloos ingeschat’, bijvoorbeeld omdat de daders in het buitenland zitten en daar niet aangepakt kunnen worden. In 2021 werden bij de politie bijna 32 duizend zaken vroegtijdig beëindigd door personeelstekort en nog eens 26 duizend zaken niet eens in behandeling genomen omdat ze volgens de politie niet kansrijk genoeg waren. Van alle cybercrimezaken die de politie onderzocht, kon in slechts 6% een verdachte worden aangehouden.

Van een iets andere orde is het bericht dat de politie van maar liefst negen miljoen mensen levensgebeurtenissen als verhuizingen, huwelijken en geboortes automatisch bijhoudt. Dat gebeurt niet op basis van osint maar op basis van de Basis Registratie Personen (BRP) die automatisch wordt bevraagd. Om gegevens in de politiesystemen actueel te houden, geldt voor (onder meer) verdachten, slachtoffers, getuigen of mensen die ooit een aangifte hebben gedaan, een zogenaamde ‘afnemersindicatie’. Dat is niet zonder kritiek: al in 2015 uitte de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens haar zorgen, maar het systeem is nog altijd niet aangepast. Dat is wel de bedoeling maar ja, het is nu eenmaal ‘een grote logge applicatie die je niet zomaar kunt uitzetten’, aldus de politie.

Tot slot van dit rondje Politienieuws het bericht dat de collega’s in Suriname de website Trafficking in Persons (TIP) hebben gelanceerd. Dat gebeurde op 30 juli, de Internationale TIP-dag. De website biedt informatie over mensenhandel en mensensmokkel maar ook een tipformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.