‘Winsie vermoord om bericht op sociale media’

Een trieste zaak met alleen tieners in de hoofdrol, heet het al, de moordzaak waarbij de 15-jarige Joyce ‘Winsie’ Hau is doodgestoken. De moord werd gepleegd door twee tieners en zou het gevolg zijn van een verkeerd berichtje op hyves of facebook. Joyce zou een roddel hebben doorvertelt over haar ‘goede vriendin’ Polly. Die zou dat niet gepikt hebben en haar vriendje hebben ingelicht. Dat vriendje, een 17-jarige uit Rotterdam, zou weer de uiteindelijke dader, een 14-jarig jochie uit Capelle aan den IJssel, honderd euro hebben betaald om Winsie neer te steken. De jongens en het meisje zitten vast. 
Joyce Hau werd op zaterdag 14 januari neergestoken in haar ouderlijk huis in in Arnhem. Ze overleed later aan haar verwondingen. De 14-jarige dader werd dezelfde middag aangehouden, de 17-jarige en het meisje kort daarna. In eerste instantie meldden de media nog dat daders en slachtoffer elkaar niet kenden. Wie enigszins bekend is met sociale media, twijfelde daar al aan. In de dagen na de moord werd dan ook duidelijk, vooral via de sociale media zelf, dat er wel degelijk een relatie was. Sociale media spelen daarmee een hoofdrol in de moord op Winsie . De aanname dat Joyce vermoord is om een verkeerd bericht wordt breed geventileerd op sociale media, vooral op twitter, dat voor veel jongeren een soort openbaar sms is. Op twitter ging dus als eerste het gerucht dat de 14-jarige Jinghua honderd euro kreeg voor het neersteken van Winsie. Ook werd de stille tocht op facebook aangekondigd. De gewraakte berichten zijn niet of niet meer terug te vinden. Op twitter en facebook zijn de profielen van de meeste betrokkenen inmiddels afgeschermd of verwijderd. Maar met een beetje zoeken is veel terug te vinden. Want klasgenoten, vrienden, maar ook onbekenden laten zich niet onbetuigd. Ze delen alles, over motief, toedracht, verdachten. ‘Hij dreigde zo vaak met steken. Maar dat hij het echt zou doen…’, twittert een oud-schoolgenoot van Jinghua. Techneuten van de politie trekken ´alle mogelijke digitale sporen na’ schrijft BN/De Stem. De jongeren weten dat natuurlijk ook. ‘Ze lezen nu dus mee’, twittert een vriendin van Winsie. ‘Ze hebben zelfs mijn oplader meegenomen’.

9 gedachtes over “‘Winsie vermoord om bericht op sociale media’

  1. IG 27 januari 2012 / 15:06

    De 14-jarige dader heet Jinghua Kan, de 17-jarige heet Wesley Chow. Jinghua zijn Facebook is openbaar

  2. IG 28 januari 2012 / 11:34

    Het opgepakte meisje heet Polly Wong, zus van Ivy Wong, die tevens goed bevriend was met Wensie.

  3. mm 28 januari 2012 / 13:24

    Ik zie zijn facebook niet hoor, kan je de link geven?

  4. IG 30 januari 2012 / 10:25

    Als het goed is kun je ook op zijn wall kijken. Ik heb nu een klein vermoeden dat ik op zijn wall kan omdat ik mutual friends heb met hem, maar je kan het proberen.

  5. IG 30 januari 2012 / 10:27

    http://w w w.facebook.com/profile.php?id=1617018870&sk=photos

  6. mm 30 januari 2012 / 10:41

    Het lukt niet hoor met deze link!

  7. bas 31 januari 2012 / 20:02

    Zijn “sociale media” niet een weerspiegeling van de maatschappij ? Met daarin alle goede , slechte , mongolen , randdebielen en niet-zo-sociale mensen ? Als het niet via facebook of wat dan ook gebeurd was , was er wel een andere reden of manier . Triest maar waar . Nu maar hopen dat een rechter de juiste beslissingen neemt en oordeeld .

  8. liefdegezinenkinderen 5 februari 2012 / 16:54

    hoeveel triester moet een verhaal worden .de jeugd die elkaar vermoord om een roddel en dat er ook al betaald word om te moorden .ook mijn zoon is diverse keren stevig bedreigd op internet .maar doordat ikzelf redelijk doortasend ben heb ik het kunnen sussen door met de bedreigers te praten en de angel uit het probleem te trekken.maar als je ziet waar de gesprekken van de jeugd over gaat het is een en al schelden en bedreigen valt me mee dat er niet meer doden zijn gevallen alhoewel ook hier is een vriendje van mijn zoon in 2011 in het centrum van amsterdam doodgeschoten door een jongen van 17 over een roddel op deze manier heeft de jeugd geen toekomst meer de techniek maakt het dat de jeugd nog meer gevaar loopt want ze beseffen niet dat je achter een computer stoer kan doen maar je komt ze toch weer tegen en dan gebeurd er zoiets als dit

Reacties zijn gesloten.