Politie komt met WhatsApp-nummer voor beelden van relschoppers

De politie heeft het Whatsapp-telefoonnummer 06-18388445 gelanceerd. Nederlanders kunnen daar via Whatsapp beelden van relschoppers naar toe sturen. Beelden zijn essentieel bij de opsporing, aldus het bericht. ‘Heeft u met een telefoon, dashcamcamera of deurbelcamera videobeelden of foto’s gemaakt van de ongeregeldheden? Deze ontvangen we graag’. Het uploaden van beelden is ook mogelijk op een aparte uploadpagina. Alle beelden worden eerst intern bekeken, door wijkagenten onder meer, en pas daarna ‘aan het grote publiek’ via politie.nl, sociale media en opsporingsprogramma’s.

Rellen via Telegram is laagdrempelig, hip en effectief

Het is laagdrempelig, maar ook hip en effectief en ‘je kunt er veel meer mensen mee mobiliseren’ dan met andere berichtenapps: Telegram is heel populair bij het organiseren van rellen. ‘Telegram is aantrekkelijker en hipper dan WhatsApp’, meent hoogleraar nieuwe media Richard Rogers (Universiteit van Amsterdam). Telegram-kanalen als Rellen Nederland, Rotterdam Chat Avondklok, Nederlands Verzet en Klokkenluiders Voor Vrijheid worden 24/7 gevuld, met oproepen, inclusief exacte locatie, tijdstip én doelwit. ’21:00 bij Hugo de Jongen binnenstormen’, roept iemand. ‘Wie is er Amersfoort. Alles naar de klote. Delen iedereen’, roept een ander, waar een derde het houdt bij ‘Laat de overheid beven. Neem alles mee’. Hoe dan ook, er gaan lijsten rond met adressen van ministers, foto’s van locaties en wapens. Veel is uiteraard in straattaal: het gaat over gannoes, rwina en ibbaa. Volgens Rogers bewijzen de kanalen dat rellen helemaal niet stiekem georganiseerd worden. ‘Het gebeurt gewoon publiekelijk’. Op Telegram dus, waar mensen zowel met elkaar kunnen chatten als een kanaal kunnen maken, en er geen limiet zit op het aantal mensen in een kanaal. Telegram, in 2013 opgericht door twee Russische broers, heeft inmiddels meer dan 500 miljoen actieve gebruikers wereldwijd, elke dag komen daar miljoenen gebruikers bij. Vooral de recente plannen van Whatsapp, om data te delen met Facebook, heeft voor een hausse aan nieuwe gebruikers gezorgd. Volgens Rogers heeft Telegram de reputatie van goede beveiliging en privacy, maar dat wordt volgens hem niet altijd waargemaakt. Er waren datalekken, cyberaanvallen en gedoe over verzamelen van privégegevens. Concurrent Signal is volgens Rogers beter beveiligd ‘maar rond Telegram hangt een bepaald aura’, mogelijk ‘omdat het een product is van de Russen’. Hoe dan ook, Telegram, waar alleen IS is verboden, is de laatste weken ‘onbedoeld’ een katalysator geworden voor alle coronarellen. ‘Er is geen controle op de berichten en er wordt niet gemodereerd. Dat zal ook niet gebeuren, denk ik. Het is immers opgezet met het idee dat gebruikers niet gevolgd en vervolgd kunnen worden door de staat’.

Zes verdachten aangehouden van darknetwebshop

De politie heeft in totaal zes verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij drugswebshop DutchMasters. De zes hielden zich bezig met productie, verkoop en distributie van harddrugs. Ze zouden voor tientallen miljoenen euro’s aan drugs hebben verkocht. DutchMasters kwam in beeld na het ontmantelen van illegale marktplaats WallStreetMarket, mei 2019. DutchMasters was daar een van de grotere verkopers. September 2020 werd een distributielijn voor onder meer xtc platgelegd. Drie verdachten bleken in drie maanden tijd ten minste 135 pakketten van vijfduizend xtc-pillen te hebben verkocht. In Maartensdijk werd, in dezelfde maand, een xtc-lab ontmanteld, waarna de productie van xtc kwam stil te liggen. Onderzoek leidde verder naar de zes verdachten. Het zijn vijf mannen en een vrouw (tussen 33 en 51, uit Amsterdam, Diemen en Assendelft); onder hen een moderator en een postbezorger. Een voorraad drugs is in beslag genomen, net als een flinke som geld, een Porsche en meerdere gegevensdragers. Volgens het persbericht zijn ‘verkopers, kopers en ook beheerders van illegale webshops’ veel minder anoniem en ongrijpbaar dan ze soms denken. ‘Met de aanhoudingen is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze illegale webshops grote schade toegebracht’.

Landingspagina voor offline gehaalde .nl-domeinen

Wie surft of doorklikt naar een website in het .nl domein die vanwege internetoplichting offline is gehaald, komt binnenkort op een zogeheten landingspagina. Daarop zal informatie worden getoond over het desbetreffende domein. Volgens domeinnaambeheerder SIDN was voor internetgebruikers vaak onduidelijk waarom een bepaalde pagina niet meer bereikbaar was. In overleg met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie wordt nu informatie en uitleg getoond én wordt verwezen naar politie en SIDN. ‘We halen jaarlijks duizenden malafide websites offline, onder andere op basis van dit soort meldingen van de politie’, zegt Chiel van Spaandonk van de ‘abusedesk’ bij SIDN. ‘Maar gebruikers blijven soms in onwetendheid achter als de webpagina ineens niet meer bereikbaar is’. De landingspagina’s moeten het bewustzijn vergroten: niet iedere webshop is betrouwbaar. In een later stadium komen er mogelijk ook landingspagina’s na ingrijpen door andere instanties dan het LMIO.

GGD-medewerkers aangehouden voor datadiefstal

De politie Midden-Nederland heeft twee mannen aangehouden die op chatapp Telegram persoonsgegevens uit GGD-bestanden te koop aanboden. Het gaat om data afkomstig uit systemen die de GGD gebruikt voor coronatesten. De verdachten (21 en 23, uit Heiloo en Alblasserdam) werken bij het callcenter van de GGD. Toen de Telegram-advertentie verscheen, belde de GGD direct met de politie. De twee werden binnen 24 uur gevonden en aangehouden. Bij zoekingen in hun woningen zijn computers in beslag genomen.

Rechercheur veroordeeld voor misbruik minderjarige

Een voormalig digitaal rechercheur van de politie is tot drie maanden voorwaardelijk en 120 uur taakstraf veroordeeld voor het misbruiken van een 14-jarig meisje. Verdachte Harrie G. (53, uit Maastricht) was door de politie al eerder ontslagen. De zaak dateert van juni 2016, twee maanden voordat de verdachte bij de politie ging werken. Verdachte was met een vriend naar de kroeg geweest en zou, later bij die vriend thuis, de (toen) 14-jarige dochter des huizes hebben misbruikt. Eenmaal nuchter bood hij excuses aan. Twee maanden later begon hij als digitaal rechercheur bij de politie. Het meisje deed februari 2020 alsnog aangifte. November 2020 werd de verdachte strafontslag aangezegd, deze week viel het vonnis in de strafrechtelijke zaak. Het OM had een jaar celstraf geëist maar dat vond de rechter te ver gaan.