Minderjarige aangehouden voor sturen dreigmails naar school

De politie heeft een minderjarige jongen aangehouden die meerdere dreigmails zou hebben verstuurd naar een school in Zaandam. De dreigingen begonnen maandagmorgen toen docenten van vmbo-school Pascal Zuid in Zaandam een e-mail ontvingen met foto’s van een vuurwapen en een dreigende tekst. Volgens de mail zou ‘de hele school om 10.30 uur naar de kanker gaan’, zouden er docenten ‘op de grond liggen met bloed op hun’ en zou het ‘de ergste dag van jullie leven’ worden. Enkele uren later sloten ook een aangebouwde praktijkschool en een naastgelegen basisschool. Daarna kwam een tweede dreigmail binnen. Daarin schrijft de bedreiger, onbekend is of het dezelfde is, net zo lang te wachten ‘tot het me wel lukt’. De bedreiger eist nu ook honderdduizend dollar in cryptomunten. De politie wist ’s middags al te melden dat er geen acuut gevaar dreigde. Het onderzoek gaat nog verder; de scholen zijn woensdag weer open.

Bijna dertienduizend keer geweld tegen politie in 2022

Opvallende trends bij het aantal gevallen van geweld tegen politieambtenaren. Waar het totaal aantal keren dat politiemedewerkers te maken haddenmet agressie en geweld, de afgelopen jaren min of meer gelijk bleef (12.895 in 2022, 12.940 in 2021, 12.543 in 2020), zijn er flinke verschillen te zien bij de soorten. Het aantal gevallen ‘agressief gedrag bij het uitgaan’ steeg van 470 in 2021 naar 1579 in 2022, bij evenementen steeg het van 79 in 2021 naar 147 in 2022 en bij voetbal van 161 in 2021 naar 278 in 2022. Volgens de politie komt dat door het verdwijnen van de coronamaatregelen: kennelijk moeten veel mensen weer leren hoe ze zich buitenshuis moeten gedragen. Opvallend is ook dat het aantal incidenten op sociale media de afgelopen jaren flink daalde, van 108 in 2020 via 98 in 2021 naar 42 in 2022. Er zijn geen aparte cijfers over doxing bekend.

Canada: Tiktokker filmt lachend een moordslachtoffer

‘This motherfuckker just died’. In Canada krijgt de bekende TikTok’er ‘GoraPakora’ – echte naam Alex Bodger – veel kritiek omdat hij een selfie maakte naast het lichaam van een man die kort daarvoor was vermoord. Het slachtoffer werd doodgestoken door een man aan wie hij had gevraag niet te vapen in het bijzijn van zijn 3-jarige dochter. Bodger vertelde later dat hij getraumatiseerd was door het incident. Naar eigen zeggen moet hij altijd glimlachen bij ongemakkelijke situaties en was hij in shock toen het gebeurde. Online is daar veel kritiek op. ‘He’s dead. What can we do now’, roept Bodger in het filmpje. ‘It doesn’t faze me too much’. Bodger moet het daarom ontgelden. ‘Jij doet ook alles voor de likes he’. Anderen uiten zorgen over de ‘TikTok-generatie’. Familie van de vermoorde man én de politie roepen inmiddels op de beelden niet verder te verspreiden. De moordverdachte is overigens opgepakt.

Verdachten fietsendiefstal aangehouden via Apple AirTag

Met dank aan een Apple AirTag zijn in Den Haag vier verdachten van fietsendiefstal opgespoord en aangehouden. De politie kwam ze op het spoor na de diefstal van een e-bike waarop een Apple AirTag was gemonteerd. De eigenaar kon daarna de locatie van zijn gestolen fiets zien, meldde die netjes bij de politie waarop een zoeking werd georganiseerd. In het pand werden meerdere gestolen fietsen aangetroffen. De verdachten, een vrouw (23, uit Den Haag) en drie mannen (31 en 29, zvwovp) zitten vast.

Justitie wil stadionverbod handhaven via meldplicht-app met gezichtsherkenning

Blijft lastig, zie PSV-Sevilla: het controleren van stadionverboden. De Justitiële Informatiedienst werkt nu aan een digitale meldplicht-app die gebruikt maakt van gezichtsherkenning en locatiebepaling. Volgens minister Dilan Yesilgöz kent de app daarom een ‘unieke functionaliteit’ maar moet wel worden opgepast voor fraude, bijvoorbeeld met deepfake technologie of gps-spoofing. De app is volgens haar alleen succesvol als het zulke fraude kan detecteren én als de privacy van de melder is gewaarborgd. Onbekend is wanneer de app klaar is of zal worden ingezet. ‘De digitale meldplicht vereist een digitale voorziening die robuust, veilig en breed toepasbaar moet zijn’, onder meer omdat controle van verdachte of locatie alleen rond voetbalwedstrijden moet worden vastgelegd. ‘Dit vraagt om een gedegen en zorgvuldige aanpak en dat vergt tijd’. Maar als je je telefoon nu gewoon thuis laat?