Geen strafonderzoek naar racistische uitspraken in Parijs

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van de politieambtenaren die onlangs in Parijs een voetbalwedstrijd bezochten. De zes agenten lieten zich in een filmpje laatdunkend en racistisch uit over wat ze onderweg zagen. Politiechef Janny Knol (Oost-Nederland) was ‘erg geschrokken’ en noemde racisme een structureel probleem binnen de politie. De zes werden eind maart op non-actief gezet. Volgens het OM zijn de uitlatingen gedaan in privétijd, in een besloten setting en – vooral – niet strafbaar: ‘voor strafbaarheid is nodig dat de opmerkingen beledigend zijn voor een groep mensen wegens hun ras en bovendien moeten die opmerkingen in de openbaarheid zijn gedaan’. De opmerkingen van de agenten zijn ‘niet eenduidig en niet duidelijk gericht op één bepaalde groep of bepaald ras’, vindt het OM. En daarom is ook het verspreiden van de video niet strafbaar. Het interne onderzoek tegen de zes agenten, uitgevoerd door de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten (VIK) loopt nog. De zes blijven zo lang buiten functie gesteld.

Contactverbod voor dreigmails van advocate

Een man (33, zvwovp) die dreigmails stuurde naar zijn (voormalige) advocate, mag vijf jaar lang geen contact met haar leggen. Verdachte Joris G. mag ook niet in de buurt van haar kantoor komen, bepaalde de rechtbank in Middelburg. Doet hij dat wel, moet hij per keer twee weken de cel in. De verdachte had de advocate gemaild dat hij kwam ‘opzoeken’ als ze nog een keer aangifte tegen hem zou doen. Eerder stond hij voor de rechtbank voor stalking en bedreiging van de advocate. Dat kwam hem op acht maanden celstraf te staan. Maar drie weken na zijn vrijlating stuurde de verdachte de bewuste dreigmail. Daarin eiste hij excuses, ‘en dat je op je fokking knieën gaat zitten’. Naar eigen zeggen was dat een ‘noodkreet’, maar OM en rechtbank dachten daar anders over.

Taakstaf voor “lokmeisje” dat overvallers hielp

De rechtbank Overijssel heeft een vrouw (28, uit Enschede) veroordeeld tot 180 uur taakstraf (waarvan honderd uur voorwaardelijk) voor het – samen met anderen – plegen van geweld en diefstal. De vrouw was actief als ‘lokmeisje’. Ze lokte samen met twee anderen mannen naar een park in Enschede voor ‘buitenseks’. Ze gebruikten daarvoor een valse naam op seksjobs.nl. Eenmaal in het park werden slachtoffers aangevallen door de twee mededaders, behorend tot een groep ‘makkelijk beïnvloedbare en drugsverslaafde’ mannen. Dat gebeurde al in 2019 maar de zaak bleef lang op de plank liggen. De twee overvallers (27 en 22, beiden uit Enschede) werden eind januari veroordeeld tot taakstraffen van 240 uur. Dat was meer dan het OM had geëist (180 uur). De rechtbank vond het strafverzwarend dat de twee hun slachtoffer vonden via seksjobs.nl én dat ze de man vervolgens naar het park lokten en mishandelden. Ze waren naar eigen zeggen doodsbang voor de twee hoofdverdachten in de zaak, ene Glenn-Ray S. en zijn vriendin. Die werden in 2021 al veroordeeld tot twee jaar respectievelijk negentien maanden, voor het (via seksjobs.nl) prostitueren van een zwakbegaafde, verslaafde en dakloze jonge vrouw.

Bijna alle Nederlandse verdachten in cybercrimezaak weer vrij

Van de zeventien Nederlanders die zijn opgepakt in het onderzoek naar online marktplaats Genesis Marktplaats, zijn er veertien weer vrijgelaten. Ze blijven verdachten, aldus het OM. Genesis werd begin april uit de lucht gehaald. Wereldwijd werden meer dan tweehonderd verdachten opgepakt, in Nederland dus zeventien. Op Genesis waren online identiteiten van zeker twee miljoen mensen te vinden, waaronder gegevens van circa vijftigduizend Nederlanders. De speciaal aangelegde politiesite Check je Hack werd inmiddels als 3,5 miljoen keer geraadpleegd. Tot de drie verdachten die nog vast zitten, behoort, aldus De Telegraaf, in ieder geval een man uit Rotterdam die met de gestolen data voor een ton aan spullen zou hebben gekocht.

Politie benadert afnemers gestolen data

Met ‘duizenden mails, honderden brieven en een tiental stopgesprekken’ heeft de politie Oost-Nederland (mogelijke) afnemers van gestolen data laten weten dat ze voorkomen in een onderzoek naar gestolen data. Ze waren actief op raidforums.com, een (inmiddels offline gehaalde) website waar persoonsgegevens werden verhandeld. De politie wil met de actie (mogelijke) afnemers uit de anonimiteit halen, aldus het bericht. Het onderzoek naar raidforum.com startte maart 2021, begin 2023 zijn drie verdachten aangehouden. Uit het onderzoek bleek ook dat enkele duizenden gebruikers van het forum toegang hadden tot tientallen miljoenen persoonsgegevens én tot pornografisch materiaal dat door de aangehouden verdachten is buitgemaakt. De gebruikers kregen een brief of een mail, afhankelijk van wat ze deden op het forum. In beide staat de oproep te stoppen met alle illegale activiteiten plus een overzicht van mogelijke gevolgen.

Weer basisschool dicht na online bedreiging

‘Wegens omstandigheden gesloten’, aldus het bordje op de deuren van basisschool Samenspel in Amsterdam-Zuidoost. De ‘omstandigheden’ betroffen een online bedreiging. Op een TikTok-bericht van een medewerker van de school had een onbekende gereageerd met een bedreiging – onbekend is welke. De school sloot de deuren en deed aangifte bij de politie. De politie zegt te onderzoeken ‘waar het bericht vandaan is gestuurd en door wie’, schrijft de school aan de ouders van de leerlingen. Ook de buitenschools opvang is dicht. Samenspel, dat langer dicht blijft, is de derde school in een week tijd die wordt bedreigd. Eerder sloten scholen in Zaandam en Huizen de deuren. Volgens het OM is er ‘geen enkele aanwijzing’ om te veronderstellen dat de drie zaken iets met elkaar te maken hebben.