OM eist celstraffen voor Marktplaats-phishing

Het OM heeft celstraffen tot drie jaar geëist tegen drie verdachten van Marktplaats-phishing. De verdachten (26, 28 en 34) zouden zeventig mille hebben gestolen bij tientallen (vaak oudere) slachtoffers. Die werden, in 2021 en 2022, op Marktplaats benaderd toen ze iets probeerden te verkopen. Ze moesten een foto van hun bankpas sturen en een cent overmaken. Sommige slachtoffers moesten een qr-code scannen en via Whatsapp terugsturen. Het bleek allemaal phishing: de verdachten verzamelden zo bankgegevens van de slachtoffers en lieten geld naar hun eigen rekening overmaken. Er werden ruim zevenhonderd aangiftes gedaan, ook door Nederlandse banken. De politie wist bijna tweehonderd zaken te analyseren, 22 daarvan werden gelinkt aan de verdachten. Wanneer de rechtbank uitspraak doet is nog onduidelijk.

Man veroordeeld voor mishandeling en bedreiging ex via Whatsapp

Een man (31, uit Heino) die op één avond vijf Whatsapp-berichtjes stuurde naar zijn ex-vriendin, en haar bovendien mishandelde, is veroordeeld tot 150 dagen celstraf (waarvan 37 voorwaardelijk). Tussen de dreigberichtjes door bezocht hij haar woning en sloeg haar. De rechtbank vond poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling niet bewezen en hield ook rekening met de ptss en de verstandelijke beperking van de verdachte. Die kreeg verder reclasseringstoezicht, verplichte therapie, een gedragstraining, een contactverbod en een locatieverbod opgelegd. Ook moet hij een een enkelband dragen en duizend euro schadevergoeding betalen.

Afspraken via online datingsites volgens politie “niet altijd veilig”

De politie Limburg ziet ‘een soort trend’ waarbij datingwebsites worden misbruikt. Datingafspraken leiden, behalve tot snelle seks, ook vaak tot geweld, vrijheidsontneming en afpersing, aldus een teamchef van de recherche. In Limburg kwamen de afgelopen maanden meerdere aangiftes binnen slachtoffers. ‘We roepen mensen op die hetzelfde is overkomen, zich bij ons te melden’. Volgens de teamchef kan het zijn dat er een bende actief is maar kunnen het ook incidenten zijn. ‘Ben alert, let goed op waar en met wie je afspreekt en als je het niet vertrouwt, bel dan de politie’.

Groot-Brittannië: Cel voor oplichting via vervalste screenshots

Een Britse rechtbank heeft een man (27, uit Suffolk) veroordeeld die afbeeldingen van bankafschriften namaakte om tienermeisjes te misleiden om hem intieme foto’s te sturen. Verdachte Samuel Ward kreeg dertig maanden celstraf. Hij benaderde slachtoffers op instagram, snapchat en Tinder en beloofde hen geld in ruil voor expliciete foto’s. Ook een 17-jarig meisje uit Florida, VS kreeg zo’n verzoek. Ward beloofde haar ‘een wekelijkse toelage’ van vijfhonderd dollar voor seksfilmpjes. Om te bewijzen dat hij dat kon betalen, stuurde de verdachte een nagemaakt screenshop van een bankrekening waarop bij een ton stond. Het meisje moest steeds explicietere foto’s sturen, maar kreeg nooit haar geld, of hooguit een paar dollar. Ze stapte naar de politie die de zaak overdroeg aan Engelse collega’s. De National Crime Agency vond vervolgens dat Ward als ‘sugar daddy’ geld had beloofd aan meer dan veertig vrouwen en meisjes (33 in het VK, zes in de VS en één in Ierland). Achttien daarvan gingen op Wards voorstel, waaronder vier minderjarigen. Ward bleek verder al twee jaar rood te staan…

Drie verdachten opgepakt voor berovingen bij verkoopafspraken

In Brabant zijn drie verdachten opgepakt voor het plegen van een reeks gewapende berovingen bij verkoopafspraken. Ze bezochten verkopers, vanaf juli 2023, in Best, Maarheeze, Uden en Horst. Eenmaal binnen werden die met een vuurwapen bedreigd en beroofd. Twee verdachten (man 26 en vrouw 24, uit Gemert) zitten nog vast, de derde (meisje 16, uit Beek en Donk) is vrijgelaten maar blijft verdachte.

België: Man voor derde keer veroordeeld voor grooming

In België is een man (62, uit Alveringem) voor de derde keer veroordeeld voor zedenfeiten. De eerste twee keer ging het om bezit van kinderporno, de verdachte kreeg daarvoor 18 en 37 maanden celstraf. De verdachte kwam januari vrij, maar al in maart deed zijn partner aangifte. Op de telefoon van de verdachte had ze videobeelden gezien met halfnaakte kinderen. De politie vond vervolgens ‘een aanstootgevend chatgesprek’ tussen de verdachte en een 15-jarig meisje. ‘You nice, send me sexy pics please’, vroeg de zestiger. De straf is nu twee jaar cel en acht mille euro, beiden met uitstel onder voorwaarden. De verdachte moet werken aan alcohol-, drugs- en seksverslaving, is voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt en mag twintig jaar geen gezagsfunctie meer over minderjarigen uitoefenen.