Vijf aanhoudingen voor phishing bij Marktplaats-gebruikers

Het cybercrimeteam van politie Midden-Nederland heeft vijf personen aangehouden voor betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats. De bende (17 tot 20, uit Utrecht en Weesp) zou via phishing in totaal 230 duizend euro hebben buitgemaakt. Slachtoffers kregen een link naar een ‘pakketdienst’, wat een phishingsite bleek te zijn. De verdachten kwamen daarna met de bestelling bij de slachtoffers aan de deur en wilden een scan van paspoort of rijbewijs maken. Daarmee konden ze via mobiel bankieren betalen vanaf de rekening van de slachtoffers. Bij de verdachten werden telefoons, tablets, laptops, twee auto’s, contant geld en spelcomputers in beslag genomen. ‘Klik nooit op een link die je via Marktplaats, Whatsapp, mail of sms krijgt van iemand die je niet kent’, herhaalt de politie de bekende boodschap.

Politie spreekt met én hoort tientallen katvangers

De politie Drenthe heeft de afgelopen week 28 verdachten gehoord, dertig stopgesprekken gevoerd en negentig verdachten een waarschuwingsbrief gestuurd. Al deze geldezels worden verdacht van betrokkenheid bij 155 oplichtingszaken waarbij slachtoffers ruim dertig mille verloren. Geldezels, ook wel moneymules of katvangers genoemd, zijn zich volgens de politie ‘niet altijd bewust van het feit dat zij hiermee strafbaar zijn’, laat staan dat ze de gevolgen kunnen overzien. Het zijn vaak kwetsbare jongeren, reden te meer voor de politie om samen met OM, reclassering en schuldhulpverleners te zoeken naar een effectieve oplossing. Van de 28 gehoorde verdachten kregen er negen een dagvaarding, drie een uitnodiging voor een OM-hoorzitting, twee een taakstraf en drie een Halt-traject. De rol van twee verdachten wordt verder onderzocht, in tien zaken bleek na verhoor onvoldoende bewijs. Met drie verdachten werd een schadevergoedingsmaatregel getroffen. De komende tijd wordt nog strafrechtelijk onderzoek gedaan naar zestien andere verdachten, genoemd in 83 aangiftes. De dertig verdachten met wie een stopgesprek is gevoerd, hebben tot eind december om de schadebedragen van hun slachtoffers te vergoeden. Doen ze dat niet, worden ze alsnog strafrechtelijk vervolgd.

Pegida-voorman krijgt 40 uur taakstraf voor groepsbelediging

Voorman Edwin Wagensveld van de radicaal-rechtse groepering Pegida is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf voor het beledigen van moslims. Wagensveld noemde de Koran ‘een fascistisch boek’ en vergeleek moslims met nazi’s. Hij ging daarbij te ver. ‘De vergelijking was onnodig grievend’, aldus de rechtbank. En voor een bijdrage aan het maatschappelijk debat over de invloed van de islam in Nederland had de verdachte ‘andere mogelijkheden moeten kiezen’, vond de rechtbank. Het OM eiste een geldboete (700 euro) maar de rechtbank vond die ‘onvoldoende recht doen omdat een grote groep is beledigd’. Wagensveld verscheurde ook, zelfs op de zitting, een koran. Dat wordt gezien als geloofskritiek en niet als strafbaar. Het opzettelijk beledigen van een groep vanwege godsdienst is dat wel.

Straf voor online lastigvallen burgemeesters

Een man (70, uit Vorden) die op twitter/X de burgemeesters Ahmed Marcouch (Arnhem) en Marianne Besselink (Bronckhorst) bedreigde, blijkt onlangs te zijn veroordeeld tot 160 uur taakstraf, een maand voorwaardelijk, plus een contact- (drie jaar) en een locatieverbod met Besselink. ‘Kill the mayors’, twitterde de verdachte onder meer. Daarmee taste hij Marcouch aan in diens eer en goede naam, aldus de rechtbank. Ook de ‘aanhoudende en dwingende wijze’ waarop de verdachte ruim een halfjaar contact zocht met Besselink – er waren 344 ‘contactmomenten’ – noemt de rechtbank zorgelijk. Besselink werd per mail en post, via twitter en andere sociale media belaagd en onder meer beschuldig van misdaden tegen de menselijkheid. De verdachte veroorzaakte zo ‘gevoelens van angst en onveiligheid’, terwijl burgemeesters hun werk moeten kunnen doen zonder bang te zijn voor hun eigen veiligheid. Vier stopbrieven van de politie werden door de verdachte, in 2017 al eens veroordeeld voor belediging van een andere burgemeester, genegeerd. De rechtbank veroordeelde de man uiteindelijk voor opruiing, belediging, stalking en laster.