Wéér onderzoek naar agenten om racistische berichten

Voor de zoveelste keer zijn bij de politie agenten geschorst vanwege racistische berichten op sociale media, deze keer in de eenheid Midden-Nederland. Drie agenten werden per direct buiten functie gesteld, een vierde is met bijzonder verlof gestuurd. Aanleiding was de vondst van tweets van de agenten. Die reageerden, met hun privé-accounts, ‘racistisch en discriminerend’ op nieuwsberichten. De politie wil niks zeggen over de precieze inhoud van de reply’s, alleen dat die ‘kwetsende en ongepast’ waren. Volgens politiechef Michel de Roos is de politie ‘van en voor iedereen’ en zijn de uitspraken van de agenten onacceptabel.

Commotie na oproep YouTuber voor gratis kleding

Alles voor de likes! YouTuber Divaio (100K abonnees) die gratis kleding van het merk Grind4more beloofde plus een Playstation 5, heeft in het centrum van Den Haag voor veel commotie gezorgd. Ongeveer honderd jongeren kwamen naar het centrum. Toen de situatie onveilig werd, greep de politie in. De YouTuber werd door de politie uit de menigte weggehaald, waarna de sfeer omsloeg. Er werd met zwaar vuurwerk gegooid, er brak er een vechtpartij uit en een politieauto werd vernield. Meerdere winkels sloten de deuren. Twee jongeren werden aangehouden, voor vernieling en belediging van agenten. De eigenaar van het kledingmerk vond de actie een groot succes.

Contacten in telefoon drugsdealer “worden niet strafrechtelijk onderzocht”

Een sms’je van de politie gekregen? Dat je nummer voorkomt in de contacten op een (in beslag genomen) telefoon van een mogelijke drugsdealer? Wees gerust, dan wordt er geen strafrechtelijk onderzoek naar je verricht. Volgens de politie worden alle telefoonnummers van zo’n sms-bom na het versturen van het sms’je verwijderd. Ontvangers worden verwezen naar hulporganisaties of andere instellingen maar dan houdt het op, benadrukt de politie. Sms-bommen worden sinds december 2020 verstuurd, met wisselend succes. Soms krijgen ook mensen een bericht die niets met de mogelijke dealer te maken hebben. ‘De kans dat dit gebeurt, hebben we als politie op meerdere manieren zo klein mogelijk proberen te maken’, aldus het bericht. Gebeurt dat onverhoopt toch, ‘dan hopen we dat je desondanks ook achter onze boodschap staat en begrip hebt voor onze werkwijze, juist vanwege de negatieve en schadelijke gevolgen van drugs voor mens en milieu’.

Justitie wil burgeropsporing in cybercrime-zaken laten toetsen door rechter

Steeds vaker worden bij de politie vrijwilligers ingezet in de strijd tegen cybercrime, zoals oplichting via Tinder, cryptofraude of een hack. De grote vraag is dan of die burgers met hun specialistische digitale kennis wel binnen de grenzen van de wet blijven. Om scherp te krijgen hoe ver burgers daarin mogen gaan, stuurt het OM aan op een proefproces, zegt officier Georges van den Eshof. Hij verwijst naar recente ‘hackathons’ waarbij de vrijwilligers tientallen zaken proberen op te lossen. Onderzoeksinformatie uit politiesystemen wordt dan gedeeld met burgers. Dat is een vorm van oplossing die nog ‘redelijk onontgonnen terrein is’, aldus Van den Eshof. Volgens hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff (Universiteit van Amsterdam) kan burgeropsporing heel nuttig zijn voor de politie ‘maar is het heel moeilijk om nu te bepalen waar de grenzen liggen’. Mag je burgers wel inzage geven in (een deel van) het dossier? En onder welke voorwaarden? ‘Hoe houd je de burger in bedwang, dat-ie niet te ver gaat in de manier van informatieverzameling’, vraagt Brinkhoff hardop. ‘En wat doet een strafrechter als blijkt dat informatie niet volgens de privacyregels is verkregen’. Van den Eshof zegt daar ‘bovenop te zitten’ maar ook dat niet uit te sluiten is dat deelnemers aan zo’n hackathon niet alsnog met bepaalde informatie aan de haal gaan. ‘Als ze de regels niet volge, kunnen ze zelf ook strafrechtelijk worden vervolgd’.

Online haat naar politici “gevaar voor democratie”

Ook de afgelopen verkiezingscampagne werd gekenmerkt door bedreigende en haatberichten aan politici, vooral vrouwelijke. Zwangere kamerleden kregen weer te horen dat ze vooral een miskraam moesten krijgen, moslimkandidaten dat ze in hun eigen land moesten blijven etcetera. Drie bestuursleden van de Jonge Democraten bepleiten nu dat zulke gedragingen niet meer worden behandeld ‘alsof het een verkeersovertreding is’. In de online wereld, ‘ooit gezien als de gedroomde arena voor open debat’, zegt vijandigheid de toon, schrijven ze: 10% van alle tweets gericht aan vrouwelij­ke politici bevat bedreigin­gen en het aantal meldingen van bedreigingen tegen politici is hoger dan ooit tevoren. Dat ondermijnt de kernwaarden van een inclusieve democratie, aldus JD. ‘Het is daarom van essentieel belang dat online haat wordt beschouwd als een bedreiging voor de democratie zelf’. Volgens hen wordt de ernst van de situatie nog tamelijk vaak onderschat ‘en het lijkt wel alsof de bescherming van onze democratie dezelfde prioriteit heeft als de aanpak van foutparkeren’. Ze willen scherpere afspraken met socialemediaplatforms en een betere aanpak van zaken die nu verspreid door politie, OM, ministeries en gemeenten worden aangepakt. Niemand weet waar de centrale regie ligt en een nieuw kabinet zal daar, gezien de verkiezingsuitslag, niet snel mee aan de gang gaan. Laten we hopen dat het nog niet te laat is, aldus de Jonge Democraten, ‘om het tij te keren en online haat en bedreigingen uit onze democratische rechtsstaat te weren’.