Vanuit Oekraïne opererende ransomwaregroep opgerold

Politiediensten uit meerdere landen hebben een ransomwaregroep opgerold die vanuit Oekraïne actief was. De groep zou in 71 landen aanvallen hebben uitgevoerd, met ransomware als LockerGoga, MegaCortex, HIVE en Dharma. Bij de aanvallen maakte de groep gebruik van tools als TrickBot, bruteforce, sql-injection en phishingmails. Eenmaal in het netwerk werd de ransomware uitgerold. Dat zorgde volgens Europol voor honderden miljoenen euro’s aan schade. De politieactie – meer dan twintig onderzoekers uit Noorwegen, Frankrijk, Duitsland en de VS stonden in Kiev de Oekraïense politie bij – resulteerde in de aanhouding van de bendeleider en vier van zijn ‘meest actieve’ handlangers.

Webshoppers teruggepakt

Organisaties als Soda (Service Organisatie Direct Aansprakelijkheid) en Nietbezorgd zijn tamelijk succesvol bij het terughalen van geleden schade bij internetoplichting. Slachtoffers krijgen er hulp bij het terugeisen van geld of schadevergoeding. Bij Soda, dat samenwerkt met het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, is een voorwaarde dat er aangifte is gedaan én dat slachtoffers eerst zelf om teruggave van hun geld hebben gevraagd. Als dat niks oplevert, kan Soda helpen. NietBezorgd.nl richt zich vooral op ‘onbewust onbekwame webshops’ en hun wanprestaties. Daarbij gaat het vaak om dropshipping van ondernemers die zelf geen voorraad aanhouden en de wettelijke regels voor kopen op afstand aan hun laars lappen. Een aangifte is bij NietBezorgd.nl niet nodig.

Man opgepakt wegens tientallen bommeldingen bij Belgische scholen

In Marokko is de man opgepakt die in e-mails zou hebben gedreigd met bomaanslagen op meer dan dertig scholen in België. In de mails werd losgeld geëist, anders zou ‘een bloedige kermis’ volgen. De scholen, allemaal behorend tot dezelfde onderwijskoepel, werden na de bommeldingen geëvacueerd. Tienduizend leerlingen moesten naar huis. In geen van de scholen werd daadwerkelijk een bom aangetroffen. De man wordt in Marokko verhoord, over een motief is nog niets bekendgemaakt.

Werkstraffen voor bedreigen van politici

Op een heuse speciale themazitting zijn vier verdachten die op sociale media bedreigingen uitten richting politici, veroordeeld tot werkstraffen. GL-leider Jesse Klaver moest ‘in zijn smoel’ getrapt worden, tegen Hugo de Jonge zou een aanslag worden gepleegd, Kamervoorzitter Vera Bergkamp moest ‘opgehangen of geëxecuteerd’. Het OM eiste taakstraffen, waar bij bedreiging vaak een geldboete wordt geëist. ‘Bij politici tillen we er extra zwaar aan’, aldus de officier. ‘In een democratie als de onze moeten politici ongehinderd hun werk kunnen doen, zonder bang te zijn om hun mening te uiten’. Ook de rechtbank vond dat de verdachten over de schreef gingen. ‘Of je het nu met [politici] eens bent of niet, of je ze nu sympathiek vindt of niet: dit kan niet’. Twee andere verdachten stonden terecht voor bedreigingen richting personeel van de Iraanse ambassade in Den Haag. Die zou ‘in de fik’ worden gestoken, personeel zou volgens de dreigers worden gedood. Een van de twee kreeg een taakstraf, de ander een geldboete.

België: Influencer veroordeeld voor oplichting met cosmeticaproducten

In België is influencer Soraya S. (30, uit Vilvoorde) veroordeeld tot anderhalf jaar cel met probatie-uitstel voor oplichting. De vrouw moet de cel in als ze geen werk en begeleiding zoekt en haar slachtoffers terugbetaalt. Ze werd eind 2022 al veroordeeld tot drie jaar cel voor het misbruiken van haar rol als influencer: ze maakte reclame voor dure cosmetica, verkocht die ook maar leverde nooit. In de beroepszaak vroeg ze de rechtbank om een kans ‘te tonen dat ik dit niet met opzet heb gedaan’. De rechtbank ging daar in mee. In Frankrijk en bij het hof in Brussel staat de vrouw overigens ook nog terecht, voor afpersing respectievelijk kindermoord.

Slachtoffer boos na vrijspraak Whatsapp-fraudeur

Een vrouw die ruim drie mille overmaakte naar een onbekende die op Whatsapp zei haar zus te zijn, wil een civiele procedure beginnen tegen de man die daarvoor verantwoordelijk zou zijn. De zaak dateert van maart 2019 toen de vrouw een appje kreeg over een telefoon in de wasmachine en een storing bij internetbankieren. De vrouw betaalde maar toen ze later haar zus belde, bleek dat ze was opgelicht. De vermeende dader was een man (43, uit Enschede) met wiens id-bewijs een bankrekening was geopend waarop het geld uiteindelijk terecht kwam. Omdat niet bewezen kon worden dat deze man het geld ook had gepind, werd de zaak geseponeerd. De vrouw stapte naar het Hof en dwong het OM de zaak alsnog te behandelen. Volgens het OM staat echter niet vast dat de verdachte, een drugsverslaafde die begeleid woont, verantwoordelijk is voor de oplichting. De rechter kon niets anders dan deze man vrij te spreken. De vrouw laat het daar niet bij zitten. ‘Heel erg dat dit in Nederland zomaar kan’.