Tienduizenden jonge vrouwen gestalkt, weinig aangiftes

Van de ‘tienduizenden jonge vrouwen’ die in 2023 in Nederland slachtoffer werden van stalking, deed slechts een klein deel aangifte. In 2023 werd 2% van de Nederlanders (15+) slachtoffer van stalken, 137 duizend vrouwen en 90 duizend mannen. Slachtoffers werden, volgens onderzoek van het CBS, langere tijd (online) lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes. 38% van de slachtoffers werd alleen online gestalkt, 40% alleen fysiek en 15% online én fysiek. De meeste vrouwelijke slachtoffers vallen in de categorie 15-25 jaar, namelijk 3%. In de groep 25-45 ging het om 2%. Volgens het CBS neemt de kans om gestalkt te worden af naarmate vrouwen ouder worden. Daders zijn vaak partners of ex-partners. Tweederde van de vrouwelijke slachtoffers zegt de dader te kennen. Toch deden ze maar weinig aangifte: nog geen 30% van de vrouwelijke slachtoffers deed aangifte. Vrouwen geven in vergelijking met mannen vaker aan dat ze geen aangifte deden omdat ze bang waren voor vervelende reacties of wraak, of omdat het al was opgelost.

Drie aanhoudingen voor grootschalige digitale oplichting

De politie Rotterdam heeft drie verdachten aangehouden voor ‘digitale oplichting’. De verdachten (20, 22 en 22, uit Rotterdam en Papendrecht) kwamen in beeld bij een groot internationaal onderzoek naar ‘F-game’ zoals het in veel politieberichten tegenwoordig heet. Daarbij werd LabHost uit de lucht gehaald, een platform waarop phishing-as-a-service werd aangeboden. Bij Operatie PhishOFF, gecoördineerd door de FBI, werden eind april in totaal 37 verdachten aangehouden waaronder vijf in Nederland. De arrestatie van die vijf leidde naar de drie die nu zijn aangehouden. Ze worden ook verdacht van witwassen.

Android-telefoons automatisch vergrendeld bij “diefstalbeweging”

Android-telefoons krijgen een ‘Theft Detection Lock’. Het apparaat wordt automatisch vergrendeld als het besturingssysteem een beweging detecteert die geassocieerd wordt met diefstal. De nieuwe functie maakt gebruik van AI om te detecteren wanneer een telefoon uit iemands hand wordt gestolen, meldt Google in een blog. Verder wordt een fabrieksreset alleen nog maar mogelijk door de inloggegevens van de telefoon of Google-account op te geven en worden – pas bij Android 15 – ‘private spaces’ mogelijk waar apps en data alleen toegankelijk zijn via een aparte pincode. De vergrendelfuncties worden dit jaar nog toegevoegd, via een Google Play services update voor telefoons met Android 10 en hoger.

België: Man heeft geen zin in rijlessen en koopt bekwaamheidsattest via Snapchat

In België staat een man (22, uit Sint-Pieters-Leeuw) terecht voor valsheid in geschrifte. De man kocht op Snapchat voor 300 euro een vervalst bekwaamheidsattest van een rijschool. Daarmee meldde hij zich op het gemeentehuis voor zijn rijbewijs. De fraude werd snel opgemerkt, de zaak belandde bij het parket. Omdat de verdachte niet inging op minnelijke schikking, is hij gedagvaard. Naast een werkstraf (honderd uur) eiste het parket ook een boete (achthonderd euro).

Landsadvocaat maakt analyse online aangejaagde openbare-ordeverstoringen

Steeds vaker beginnen openbare-ordeverstoringen als kleine opstootjes in de online wereld en ontwikkelen ze razendsnel tot (mogelijk) ernstige verstoringen in de fysieke wereld. Bij het tegengaan daarvan ‘lijkt het laveren tussen chaos en censuur’, schrijft Justitieminister Dilan Yesilgöz. Er zijn meerdere juridische interventies mogelijk, blijkt uit een analyse van de Landsadvocaat van de wettelijke bevoegdheden die burgemeesters hebben om online aangejaagde openbare-ordeverstoringen tegen te gaan, zowel straf- als civiel- en bestuursrechtelijk. meningsuiting. De analyse maakt duidelijk dat er wel degelijk juridische interventies zijn. De Landsadvocaat wijst grond- en mensenrechtelijk op Art.10 EVRM en natuurlijk Art.7 GW, strafrechtelijk op onder meer Art.125p Sv en Art.540 Sv, civielrechtelijk op Art.16 DSA en bestuursrechtelijk op de APV. De Gemeentewet biedt géén specifieke bevoegdheden om online op te treden tegen online aangejaagde openbare-ordeverstoringen, aldus het stuk. De Landsadvocaat schrijft zich te kunnen voorstellen dat een noodbevel wordt afgegeven maar dat mag dan niet vanwege de inhoud van de uiting: het noodbevel mag geen preventieve censuur betekenen. Ook de APV biedt geen ruimte, zoals die APV ook in de fysieke wereld niet gebruikt kan worden tegen ‘uitingen die inhoudelijk als ongewenst worden gezien’. Gemeenten beschikken inmiddels over een Handreiking waarin het juridisch kader wordt verduidelijkt, over een webdossier, een fenomeenkaart en een barrièremodel,
er draait een Project Online Content Moderatie (PrOCoM) en er wordt gewerkt aan een online meldpunt, een ‘integraal afwegingskader’ en een ‘digitale consultatiebox’ en er zijn ‘Leerkringen XL‘ om best practices te delen. Komen er nieuwe bevoegdheden, dan moet volgens de analyse eerst worden getoest of een nieuwe taak of bevoegdheid passend is bij de rol en positie van de burgemeester binnen het lokaal bestuur.

Google past zoekmachine aan met veel AI

Na 25 jaar gaat Google flink op de schop. Wat ooit begon als een pagina met tien linkjes, wordt met AI een plek waar die links niet meer hoeven worden aangeklikt. De inzet van AI moet het mogelijk maken dat Google zélf antwoorden geeft en niet meer doorverwijst. Deze ‘AI overviews’ zullen op de meeste vragen het antwoord zijn, verwacht het bedrijf. ‘Onderzoek dat anders minuten of zelfs uren had geduurd, kan Google nu in seconden voor je uitvoeren’. De aanpassing is in de VS al doorgevoerd, in de rest van de wereld gebeurt dat in de loop van 2024. De positie van Google als zoekmachine was jarenlang toonaangevend maar met de opkomst van ChatGPT en andere taalmodellen, staat die positie onder druk.