Verdachte van grootschalige oplichting aangehouden

De politie heeft een man (27, uit Wageningen) aangehouden voor betrokkenheid bij grootschalige bankhelpdeskfraude. Slachtoffers kregen een sms’je dat zogenaamd afkomstig was van creditcardmaatschappij ICS. In het bericht stond een telefoonnummer wat ze moesten bellen omdat er iets mis was met hun rekening. ‘Er is geprobeerd om met uw creditcard €899,00 af te schrijven, voor nu is de transactie geblokkeerd’. Een zogenaamde ICS-medewerker zou ze wel even helpen… In totaal elf aangiftes konden aan deze verdachte worden gekoppeld, met een schadebedrag van meer dan twintig mille, maar de politie vermoedt dat er veel meer slachtoffers zijn. Meer aanhoudingen worden ook niet uitgesloten.

België: Providers halen honderd websites met illegale voetbalstreams offline

Belgische telecomproviders hebben een stuk of honderd websites geblokkeerd die illegale streams van voetbalwedstrijden toonden. De providers, waaronder Telenet, Proximus en Orange, kwamen in actie na een gerechtelijk vonnis. De sites hackten het signaal van de wedstrijden en zonden het dan illegaal uit. Na een uitspraak van de ondernemingsrechtbank in Brussel mag dat niet meer. De sites zijn vanuit België niet meer toegankelijk maar ‘er zijn natuurlijk meer van dit soort sites’, aldus Bart Boone van Telenet. ‘Dit is een eerste aanzet, we zullen zien hoe dit nu verder gaat’. Telenet pleit voor structurele maatregelen. ‘Het kan niet de bedoeling zijn om elke keer naar de rechtbank te moeten stappen’.

OM vervolgt presentatrice voor groepsbelediging en smaad in tweets

Het OM vervolgt oud-presentatrice Raisa Blommestijn (Ongehoord Nederland) voor groepsbelediging en smaad. Blommestijn (30) twitterde mei 2023 over ‘weer een blanke man [die] op straat in elkaar getrapt [werd] door een groep negroïde primaten’. Dat was de schuld van ‘de open grenzen-elite’ die ‘dit volk met bosjes importeert, met alle gevolgen van dien’. In een andere tweet noemde ze iemand een ‘kleuterneuker’. Dat was ongehoord, vond het OM, dat daarom vervolging instelt. Op X noemt Blommestijn de vervolging ‘bizar’. Volgens haar is ze ‘niet de enige die dit overkomt’ en wordt ze vervolgd om haar politieke mening. De zitting staat gepland voor 19 augustus.

Loverboy heet nu e-pimp

De term loverboy was al niet gelukkig gekozen, pooier bleek gewoon een betere omschrijving. Maar anno 2024 is er de e-pimp, ook wel ‘adult only platform manager’ genoemd. Die ronselt (vaak kwetsbare) meisjes van achter zijn computer of op de smartphone. Op internet zendt BNNVARA momenteel de tweedelige documentaire Papi & Pimps uit, gemaakt door artiest/rapper Papi Mikey Dinero. De e-pimp wacht niet meer bij een schoolplein of sportvereniging maar opereert op OnlyFans (tweehonderd miljoen gebruikers inmiddels…) en vergelijkbare platforms. Ze benaderen ‘modellen’, doen promotiewerk en communiceren namens hen op meerdere platforms. Dinero onderzocht hoe de e-pimps te werk gaan en bezocht, in Bangkok natuurlijk, de ‘e-pimp-headquarters’ van Thierry Fijn die tientallen ‘studenten’ leert hoe ze modellen kunnen managen en daar aan kunnen verdienen – gemiddeld is het 30% voor het model en 70% voor de e-pimp. ‘De eerste fase is een model vinden, de tweede is traffic genereren en de derde is chatten met klanten’. 24/7 natuurlijk. Volgens Fijn chatten negen van de tien modellen met gebruikers en ‘dat kan een model nooit bijhouden’. Dinero sprak ook met een data-analiste die onderzoek deed in e-pimp Telegramgroepen waarin de e-pimps tips uitwisselen en vrouwen ‘verhandelen’. Volgens deze analiste verdienen e-pimps gemiddeld een paar honderd euro per maand; 2% zou meer dan tien mille per maand verdienen maar er zijn ook e-pimps als ‘Thierry’, OnlyFans-manager van circa veertig modellen, die ‘minstens een ton aan euro’s per maand’ zegt te scoren.

Engeland: 12-jarige naar ziekenhuis brandwonden na TikTok-challenge

Deze kenden we nog niet: een TikTok-challenge met gekarameliseerd fruit. Het gaat om tanghalu, fruit in siroop dat je hard laat worden met ijswater. Dan knarst het opvallend als je er in bijt. Tanghalu-filmpjes zijn tamelijk populair. Zo populair dat de 12-jarige Sophie-Rose Owen het ook eens wilde proberen, na het zien van tientallen filmpjes waarin anderen het ook deden. Ze liep echter brandwonden op en moest met spoed naar het ziekenhuis. Moeder Owen waarschuwt nu andere jongeren. ‘Dit had veel erger kunnen aflopen’.

Zwitserland: TikTokker veroorzaakt opschudding met geldactie

TikTokker ‘Oracle’ – echte naam onbekend – heeft in Zürich voor veel opschudding gezorgd door vanuit een drone voor 25 mille aan bankbiljetten te laten vallen. Chaos was het gevolg. De stunt, uitgevoerd in de Chinese Tuin van Zürich, werd veelvuldig gefilmd en gedeeld op datzelfde TikTok. Honderden mensen filmden dan wel graaiden naar de biljetten. ‘Oracle’ schreef dat hij was geïnspireerd door een stripverhaal, hij wilde de ‘airdrop‘ uit dat verhaal wel eens naspelen. Een 12-jarige jongen raakte gewond en moest naar het ziekenhuis. Ondanks alle beschikbare beelden zoekt de politie naar getuigen… De dronepiloot riskeert een aanklacht voor overtreding van het vliegverbod – in Zwitserland is het verboden om met drones boven menigten te vliegen – en voor verstoring van de openbare orde.