Vrijspraak voor aanzetten tot haat en discriminatie tegen Joden op Instagram

Waar het OM zestig uur taakstraf eiste tegen een verdachte (32, uit Tiel) die zich op instagram ‘opzettelijk beledigend’ uitliet over joden, volgde bij de rechtbank vrijspraak. Uit de geplaatste berichten van de man bleek ‘vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden’, aldus het OM. Hij schreef onder meer dat ‘elke kankerjood uit Nederland moet worden aangepakt’. Ook plaatste hij een filmpje waarin hij een vuurwapen richt op een Israëlische vlag; zijn profielfoto was een afbeelding van Adolf Hitler. Volgens de rechtbank is echter niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de uitlatingen had gedaan. Het OM beraadt zich over hoger beroep.

Extreemrechtse memes zijn “ondermijnend en lang niet altijd te herkennen”

Extreemrechtse memes zijn nauwelijks strafbaar en ook online contentbeheer is moeilijk, concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het rapport ‘Memes als online wapen‘, een fenomeenanalyse naar het gebruik van memes door extreemrechts. De bedoelingen en effecten van zulke memes zijn vaak moeilijk aan te tonen, maar ze dragen ondertussen wel bij aan de normalisering van extreemrechts gedachtegoed en aan (online) groeps- en identiteitsvorming. Ze dienen mogelijk ook als inspiratie voor geweld, waardoor ze het functioneren van de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid kunnen ondermijnen. De NCTV adviseert zulke memes te (leren) herkennen, hun werking te begrijpen en de samenleving er weerbaarder tegen te maken. Extreemrechtse memes zijn overal op internet te vinden, worden ‘vanuit de extreemrechtse online subcultuur’ verspreid op sociale media. ‘Hoe meer contentmoderatie op een platform, hoe subtieler de extreemrechtse boodschap in de meme’. In besloten rechtsextremistische online groepen waar moderatie ontbreekt, komen geregeld expliciete boodschappen en gewelddadige memes voor. Memes, geplaatst door accelerationisten, alt-right, neonazisten, identitairen dan wel volksnationalisten, hebben vier functies, aldus het rapport: vermakelijk, informatief, wervend en extremistisch. Worden ze goed herkend, dan kan ook beter beoordeeld worden of de meme onwenselijk of schadelijk is.

Man eindelijk voor rechter voor bedreigen docent vanwege spotprent

Het is al weer ruim drie jaar geleden dat een docent van een school in Rotterdam moest onderduiken. Hij was bedreigd naar aanleiding van een cartoon die toen al jaren in zijn klaslokaal hing. De docent herdacht, november 2020, in de klas de dood van de Franse docent Samual Paty die was onthoofd toen hij op zijn school cartoons over de profeet Mohammed had laten zien. Ook in de Rotterdamse klas zorgde de cartoon – de tekenaar won er in 2015 nog een prijs mee – voor ophef. Twee meisjes in de klas zien de tekening als godslastering, maken er een foto van en sturen die naar een zus van een van hen. Die plaatst de foto in een (besloten) facebookgroep, een vriendinnetje zet de foto vervolgens in een openbare facebookgroep. Niet verwonderlijk is dat de foto dan viraal gaat en leidt tot bedreigingen. Onder meer een man (nu 28, uit Rotterdam) schrijft op instagram dat hij de school gaat ‘terroriseren’ en ‘in de fik steken’. De leraar duikt onder en keert nooit meer terug op de school. In de weken die volgen worden negen mensen aangehouden voor opruiing en bedreiging, waaronder de twee vrouwen (nu 22 en 23) die de docent op facebook bekritiseerden. Volgens hun advocaten waren de doodsbedreigingen nooit hun bedoeling en kunnen de vrouwen niet verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen. Maart 20233 meldde het OM de twee toch te vervolgen maar een zittingsdatum is er echter nog (steeds) niet. Van de andere verdachten zijn er drie veroordeeld (taakstraf, boete en Halt-verwijzing) en werden drie zaken geseponeerd. De zaak tegen de mannelijke verdachte staat deze week op de rol.

Celstraf na afpersing van vermeende pedofiel

De rechtbank in Utrecht heeft een man (40, uit Almere) veroordeeld tot acht maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) voor afpersing. De verdachte deed zich online voor als ‘Melinda’, zogenaamd 14. Meerdere mannen legden digitaal contact met ‘Melinda’. Een van hen stuurde zelfs een dickpic. De verdachte dwong deze ‘vieze oude pedo’ vervolgens om een excuusfilmpje te sturen. Het slachtoffer moest ook betalen, duizenden euro’s nog wel, anders zouden zijn kinderen erbij gehaald worden. Die kinderen deden echter aangifte waarna de politie ontdekte dat de verdachte nog meer nepaccounts had en gegevens van vier mannen op zijn telefoon als ‘pedo’ had opgeslagen. De verdachte moet het slachtoffer verder 13 mille schadevergoeding betalen. Het slachtoffer wordt overigens niet vervolgd; de politie vond geen bewijs voor kinderporno of eventuele seksuele handelingen met minderjarigen.

Klanten Bunq “opvallend vaak” slachtoffer van phishing

Klanten van onlinebank Bunq zijn ‘opvallend vaak’ slachtoffer van fraude en phishing. De Consumentenbond schreef er begin 2021 al over; recent deden ook NOS en NRC onderzoek. Daarin verifiëerden ze 28 gevallen van phishing, onder meer het verhaal van een vrouw die in een uur tijd een ton verloor. Ze had een sms’je gekregen over ‘nieuwe beveiliging’… Maar Bunq reageerde niet op haar klacht én die van andere slachtoffers. Het noodnummer bleek onbereikbaar en zelfs aangetekende brieven bleven onbeantwoord. Bunq-klanten raakten de afgelopen maanden ruim 1,6 miljoen euro kwijt aan helpdeskfraudeurs; over heel 2023 was dat anderhalf miljoen euro. Het grootste deel van de slachtoffers werd niet (volledig) schadeloos gesteld. Volgens Bunq heeft veiligheid echter ‘de hoogste prioriteit’, worden er daarbij ‘geavanceerde technologieën zoals AI, biometrische beveiliging en beveiligde communicatie’ gebruikt en staan ze ’24/7 klaar via de SOS-functie van de beveiligde app’.

Man verlinkt zichzelf met vuurwerkverkoop via Telegram

Een taakstraf (240 uur) en een voorwaardelijke celstraf (vier maanden) is de straf die de rechtbank Amsterdam heeft opgelegd aan een man (26, uit Baarn) die via Telegram illegaal vuurwerk verkocht. De politie deed, eind 2022 alweer, een pseudokoop. De verdachte werd daarbij klemgereden en opgepakt. In de woning van de verdachte vond de politie later 76 kilo illegaal vuurwerk, waaronder 616 supercobra’s. Dat lag opgeslagen in de slaapkamer van de man en in de schuur van het huis.
En over vuurwerk gesproken: Het NFI heeft een vuurwerkverkenner gelanceerd om op basis van snippers of teksten te kunnen achterhalen met wat voor soort vuurwerk je te maken hebt.