Man dagenlang gegijzeld na date-afspraak in Amsterdam

De politie heeft beelden vrijgegeven van een verdachte die, zomer 2023 alweer, betrokken was bij een gijzeling. Het slachtoffer had een afspraak gemaakt op een datingapp maar werd opgewacht door twee mannen die hem met een vuurwapen bedreigden en meenamen naar een pand in Amsterdam-Osdorp. Hij werd daarop dagenlang gegijzeld. In de tijd dat hij werd gegijzeld werd zijn telefoon afgepakt, werd in zijn huis ingebroken en zijn rekening geplunderd. De dag erna werd de man naar een ander huis vervoerd. Daar wist hij uiteindelijk te ontsnappen en de politie te bellen. In de zaak zijn al vijf verdachten (17, 19, 23, 53 en 54, uit Amsterdam en België) aangehouden. Op de beelden is onder meer een verdachte te zien die geld pint met de telefoon van het slachtoffer.

Politie haalt ransomware-botnets offline

Bij de ‘grootste operatie ooit’ tegen botnets, gericht op zogeheten droppers, zijn meerdere botnets ontmanteld die werden gebruikt bij ransomware-aanvallen. Het betreft botnets als IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader en Bumblebee. Op de actiedagen van ‘Operation Endgame’ zijn vier arrestaties verricht (één in Armenië en drie in Oekraïne), zijn op zestien lokaties onderzoeken verricht (waaronder één in Nederland) en zijn meer dan honderd servers verwijderd of verstoord. Meer dan tweeduizend domeinen zijn nu ‘onder controle’ van politiediensten. Verder zijn acht voortvluchtigen op de Most Wanted-lijst gezet. Een van de hoofdverdachten zou minstens 69 miljoen euro aan cryptocurrency hebben verdiend door criminele infrastructuursites te verhuren om ransomware in te zetten.

Vooral jonge vrouwen haken af bij datingapps

Het zijn vooral jonge vrouwen die hun accounts bij datingapps als Tinder en Bumble opzeggen. Volgens de Financial Times heeft Tinder ‘nog maar’ zestig miljoen maandelijkse gebruikers en Bumble twintig miljoen, de aandelenkoers van de Match Group (veertig datingapps) daalde met 80%. De vrouwen haken af vanwege een ‘datingappburn-out’, aldus het onderzoek, met als gevolg dat heteromannen minder kans hebben op een match en vrouwen méér matches. Per saldo wordt de gebruikservaring hierdoor minder, schrijven de onderzoekers. De hoogtijdagen van datingapps lijken daarmee voorbij, zeggen experts. Jongeren willen elkaar (weer) anders ontmoeten, zeker nu ook de abonnementskosten omhoog gaan en sommige matches achter een betaalmuur zitten. Willen ze dat je een match vindt of dat je zo lang mogelijk op de app zit, vragen onderzoekers. ‘Het duurt gemiddeld 38 uur swipen voordat je een fysieke date hebt, als het daar al toe komt’. Vooral Gen Z, geboren tussen 1995 en 2010, stopt met de apps, ook omdat de algoritmes van datingapps vaak racistisch zijn. En bovendien, zeggen ze: ‘romantische liefde kost tijd’.

GGD bezorgd over problematisch gebruik sociale media door jongeren

Nederlandse GGD’en maken zich zorgen over het gebruik van sociale media door jongeren. Volgens onderzoek loopt 13% van de jongeren risico op ‘problematisch gebruik’ van sociale media. In 2019 was dat nog 8%, aldus de nieuwe Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Bij meisjes is het risico twee keer hoger dan bij jongens, 17% tegen 9%. Negatieve effecten zijn onder meer een slaaptekort, angst – fomo: fear of missing out – of eenzaamheid en geen huiswerk (meer) maken. ‘Als je veel op sociale media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken’.

Autofabrikanten moeten “alleen noodzakelijke gegevens” verzamelen

Volgens minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) mogen autofabrikanten alleen noodzakelijke gegevens verzamelen en dan ook nog eens alleen als daarvoor ‘een duidelijk omschreven en gerechtvaardigd doel’ is. Daarbij hebben individuen en organisaties ook een eigen verantwoordelijkheid voor hun aankopen, schrijft Schreinemacher als antwoord op Kamervragen over mogelijke dataverzameling door Chinese fabrikanten van elektrische auto’s. Veel Nederlanders beseffen niet (voldoende) dat hun data – zoals waar, wanneer en waarnaartoe ze rijden – mogelijk in China terecht komen. Schreinemacher verwijst naar het Dreigingsbeeld Statelijke Actoren 2: statelijke actoren kunnen de grootschalige verzameling van persoonsgegevens gebruiken voor gerichte beïnvloedingsdoeleinden om bijvoorbeeld tegenstanders van een regime in diskrediet te brengen, of sociale spanningen te vergroten door polarisatie aan te wakkeren. Volgens haar moeten voertuigfabrikanten zich daarom houden aan principes zoals dataminimalisatie en doelbinding.

Vier slachtoffers van kindermisbruik geïdentificeerd na actieweek Europol

Experts uit 24 landen hebben tijdens een actieweek van het Victim Identification Task Force (VIDTF) op ruim vierhonderd datasets met niet-geïdentificeerde kinderpornoslachtoffers meer dan 180 landen gevonden waar de beelden hoogstwaarschijnlijk zijn gemaakt. Zeventig datasets zijn naar die landen gestuurd voor nader onderzoek. De datasets bevatten in totaal 68 miljoen mediabestanden, zowel recent inbeslaggenomen materiaal als coldcases. Bij de operatie zijn tot nu toe vier (?!) slachtoffers geïdentificeerd, ze worden inmiddels beschermd door de relevante nationale autoriteiten. In eerdere VIDTF-operaties werden meer dan zevenhonderd kinderen ‘veiliggesteld’ en 230 verdachten opgepakt. Europol vraagt ook de hulp van het publiek, onder meer om de herkomst van bepaalde voorwerpen op foto’s en in filmpjes te identificeren. ‘No clue is too small’.
Volgens onderzoek van het Childlight Global Child Safety Institute (Universiteit van Edinburgh) zijn wereldwijd meer dan driehonderd miljoen kinderen het afgelopen jaar slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting en seksueel online misbruik. Anders berekend: van één op de acht kinderen is zonder toestemming een seksueel getinte afbeeldingen en video gemaakt, gedeeld of vertoond. Eveneens een op de acht werd slachtoffer van uitlokking, ongewenste sexting en verzoeken om seksuele handelingen. Kinderen worden volgens de onderzoekers ook misbruikt bij sextortion en met AI-technologie voor deepfake video’s en foto’s. Directeur Paul Stanfield van het CGCSI spreekt van een ‘wereldwijde pandemie die veel te lang verborgen is gebleven’ en die ook nog eens exponentieel groeit. ‘Materiaal van kindermisbruik is zo wijdverspreid dat bij waakhonden en politieorganisaties gemiddeld elke seconde wel een melding binnenkomt over zulke bestanden’.

VS: Sheriff teruggefloten na Facebookfilmpjes met verdachten

‘Als je niet beroemd wilt worden op facebook, geef jezelf dan aan’. In St.Lucie County, Florida is sheriff Keith Pearson door de rechtbank streng aangesproken op zijn facebookfilmpjes waarin hij vertelt over succesvolle politieacties, over arrestatiebevelen en andere politiezaken. De filmpjes zijn zijn populair: op facebook scoren ze tot wel tweehonderdduizend views, op instagram en TikTok vaak tienduizenden likes. Pearson bedacht zelfs ‘Turn Yourself In Tuesday’, waarin hij voortvluchtigen bij naam en toenaam noemt, aanspreekt en verzoekt zich te melden op het bureau. ‘Als je een lift nodig hebt, bel ons’. Maar advocaten hebben kritiek. ‘Verdachten hebben zo geen recht op een eerlijk proces’. De rechtbank vindt nu dat sheriff Pearson bij één verdachte ‘een onvolwassen, onprofessionele, ronduit stomme video’ maakte. Een publicatieverbod kreeg hij echter niet. Pearson houdt daarom vol. ‘Of het nu gaat om het live rapporteren van arrestaties vanaf de plaats van een misdrijf, het informeren van het publiek over actieve arrestatiebevelen, of het onder de aandacht brengen van het geweldige werk van de toegewijde mannen en vrouwen van het St. Lucie County Sheriff’s Office – het gebruik van sociale media door deze dienst is effectief gebleken’.