FBI neemt datalekforum in beslag

De website en het Telegram-kanaal van ‘datalekforum’ BreachForums zijn door de FBI in beslag genomen. Op het forum werden al jaren lang gestolen databases aangeboden met miljarden gestolen persoonsgegevens. Beheerder ‘Pompompurin’, begin 2023 opgepakt, is inmiddels veroordeeld tot twintig jaar. Maar BreachForums ging met een nieuwe beheerder en een nieuw domeinen gewoon verder. Recent werd nog data aangeboden die bij Europol gestolen was.

Walkietalkie-app in korte tijd razend populair

Razend populair, met ruim een miljoen downloads, is sinds een paar weken de ‘walkietalkie-app’ ten ten – met kleine letters. Met de app – inloggen kan met Google, TikTok of e-mail – kun je vrienden toevoegen en daarmee praten door een knop ingedrukt te houden. Voordeel is dat jongeren weer eens met elkaar práten en niet snappen of appen, nadeel is natuurlijk je privacy. Wie de app installeert, moet expliciet toestemming geven tot alle contacten. Alles wat je uploadt kan door de makers worden gekopieerd, gereproduceerd, openbaar gemaakt, verkocht, uitgezonden, opgeslagen etcetera. Kinderen zeggen de app vooral te waarderen door het gemak. ‘Bij Whatsapp moet je moeilijk doen en hier kun je gewoon op een knop drukken’. Deskundigen raden het gebruik echter af. Ten ten is ‘helemaal niet veilig‘, waarschuwde cyberdeskundige Eward Driehuis deze week in het Jeugdjournaal.

België: Politie brengt “TikTok-geit” naar kinderboerderij

Een TikTok-geit? We kijken nergens meer van op. De Belgische politie heeft in Merksem een dwerggeit weggehaald bij zijn eigenaar. Die hield het beestje, Couscous genaamd, ‘alleen maar voor de likes’. Couscous speelde in allerlei TikTok-filmpjes maar werd volgens de politie niet of nauwelijks verzorgd. Na een tip van een buurtbewoner kwam de politie in actie. De eigenaar deed vrijwillig afstand van de geit en kreeg een proces-verbaal.

Celstraf voor witwassen miljarden dollars aan cryptovaluta

De rechtbank Oost-Brabant heeft een Rus (31, uit Amstelveen) tot vijf jaar en vier maanden celstraf veroordeeld voor het ontwikkelen en onderhouden van de softwaretool Tornado Cash. Met die tool werd, tussen 2019 en 2022, meer dan twee miljard dollar witgewassen. Tornado Cash werkte met zogenaamde pools: ‘verzamelbakjes’ die stortingen van cryptovaluta vanaf het ene walletadres accepteren en opnames via een ander walletadres mogelijk maken. Daardoor wordt het transactiespoor op de zogeheten blockchain verbroken en wordt de herkomst van de cryptovaluta verhuld. Onduidelijk is dan wie de daadwerkelijke eigenaar is, waar de cryptovaluta naartoe wordt verplaatst en wie de cryptovaluta voorhanden heeft. De cryptovaluta was afkomstig van minimaal 36 verschillende digitale diefstallen – in gewoon Nederlands gewoon hacks. Volgens de rechtbank legde de verdachte met Tornado Cash ‘een sluiproute’ aan voor het financieren van misdrijven en terrorisme. ‘Onder het mom van een ideologie trok hij zich niets aan van wet- en regelgeving’. De verdachte kan verder fluiten naar zijn inbeslaggenomen Porsche en naar 1,9 miljoen euro aan onder meer cryptovaluta.

Vrouwelijke politici vaker slachtoffer van online agressie en geweld

Vrouwelijke politici bij gemeentes, provincies en waterschappen zijn vaker slachtoffer van online agressie en geweld dan hun mannelijke collega’s, zo blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Atria en Ipsos I&O. Vrouwen ervaren ook meer gevolgen in hun gedrag, functioneren en gebruik van sociale media. Volgens het onderzoek kreeg 47% van de vrouwen in decentraal bestuur het afgelopen jaar te maken met online agressie of geweld, tegen 36% van hun mannelijke collega’s. 31% van de vrouwen kende zelfs minimaal drie online incidenten (tegen 22% van de mannen). Voor 35% van de vrouwen is de agressie ook van invloed op hun socialemediagebruik. Een op de tien vrouwelijke politici zegt te hebben overwogen te stoppen met het politieke werk.

Digitale spionage nu ook strafbaar

Met een aanpassing van het Wetboek van Strafrecht zijn meer vormen van spionage strafbaar gesteld. Het gaat om ‘nieuwere’ vormen van spionage, zoals digitale spionage en ‘diasporaspionage’. Daarmee moet ‘de nationale veiligheid, de veiligheid van personen, vitale infrastructuur en hoogwaardige technologieën’ beter beschermd worden. De NCTV geeft aanvallen met ‘remote access trojans’ als voorbeeld, om daarmee bedrijfsgevoelige informatie te stelen. Bij het lekken van bedrijfsgeheimen kon het OM voorheen alleen een vervolging starten als het bedrijf besloot een klacht bij hen neer te leggen. Nu kan het OM ook zelf besluiten om te vervolgen als de spionageactiviteit uitgevoerd wordt voor een ander land. Op spionage voor een buitenlandse overheid komt maximaal acht jaar celstraf te staan, in uitzonderlijke situaties zelfs twaalf jaar. Vanwege de opkomst van digitale spionage kunnen ook computermisdrijven zwaarder bestraft worden als ze begaan zijn voor een buitenlandse overheid en schade kunnen toebrengen aan de nationale veiligheid.

“Pedojager” moet terug naar gevangenis

Een Belgische ‘pedojager’ (25, uit Antwerpen) is door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel, deels met uitstel. De verdachte wilde, samen met twee broers, ‘pedofielen een lesje leren’. Maar feitelijk zette hij minderjarigen aan tot het sturen van seksueel getinte foto’s en filmpjes. Hij deed dat als ‘Sarah Peeters’, zogenaamd 14. Begin 2023 werden verdachte en broers opgepakt nadat ze een man hadden vastgebonden, mishandeld en beroofd. Het slachtoffer deed aangifte. Volgens het Parket wilden de drie ‘pedo’s ontmaskeren’. Het slachtoffer dat aangifte deed, bleek ook niet de enige die werd beroofd – en gefilmd. Op de telefoon van de hoofdverdachte bleek dat hij zelf ook minderjarigen benaderde en afperste. Dat gaf hem ‘een machtsgevoel’, vond de aanklager. ‘Wat begon met iets doen aan misbruik, eindigde met geldgewin en machtsgevoel’. De medeverdachten (23 en 28) werden veroordeeld tot 240 uur werkstraf.