Politie waarschuwt voor parkeerautomaten met valse QR-codes

‘Trap er niet in’, waarschuwt de politie Amsterdam voor parkeerautomaten waar met een qr-code betaald kan worden. ‘Scan en betaal’, staat op de automaten maar waar je normaal je creditcard tegenaan houdt, is nu een sticker geplakt. Scannen leidt, niet verrassend, naar een nepsite. De stickers zijn al op meerdere parkeerautomaten in de stad geplakt, aldus het bericht. De politie doet onderzoek naar wie de stickers heeft opgeplakt.

België: Mishandeling vriend live op Facebook uitgezonden

De Belgische politie heeft een man (51, uit Rumbeke) opgepakt die live op facebook uitzond hoe hij een vriend mishandelde. De man had enkele uren daarvoor nog een amicale foto van hun twee op facebook gezet maar ging daarna compleet door het lint. In de livestream was te zien hoe het slachtoffer versuft op de grond ligt, na flink wat klappen op zijn hoofd. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis. De verdachte maakte ook verwensingen naar andere mensen en bedreigde online een andere kennis. ‘Al je tanden gaan eruit’. Het filmpje stopt als een vrouw hem smeekt te stoppen. De politie, mogelijk gealarmeerd door die vrouw, pakte de verdachte snel op, voor poging doodslag en schuldig verzuim.

Man aangehouden als vermoedelijke gebruiker van chat-account

De politie heeft een tiener (19, uit Amsterdam) aangehouden die vermoedelijk achter het chat-account ‘Willem K.’ zit. Op die account werden opdrachten gegeven voor een reeks explosies in Alkmaar. In de zaak werden al vijftien anderen opgepakt, vooral ‘uitvoerders’. Met de nieuwe aanhouding denkt de politie nu ook een opdrachtgever te hebben gepakt. De politie denkt ook Willems handlanger ‘Klaas Vaak’ snel te kunnen aanhouden.

Celstraf voor online misbruik tientallen minderjarige meisjes

Een man (37, uit Noordwijk) is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk voor het ‘op grote schaal’ online misbruiken van tientallen tienermeisjes. De politie wist achttien slachtoffers te identificeren, allemaal tussen de 12 en 15 jaar. Ze dachten via sociale media mee te doen aan ‘winacties’ waarbij ze schoenen of een telefoon konden winnen. In werkelijkheid waren ze gelokt door de verdachte die zich als vrouw voordeed maar ook als man. Als vrouw probeerde hij de slachtoffers te helpen met het verwijderen van hun naaktbeelden. Door het sturen van nieuwe expliciete foto’s konden ze een code krijgen waarmee de beelden zouden verdwijnen. Tja. De verdachte deed ook aan sextortion. De politie vond uiteindelijk 352 foto’s en 75 video’s, ook van meisjes die niet konden worden geïdentificeerd. Waar het OM zes jaar cel en tbs met dwangverpleging eiste, legde de rechter alleen celstraf op – er werd geen stoornis vastgesteld. Tot de straf behoren ook verschillende voorwaarden zoals opname in een zorginstelling en een contactverbod met slachtoffers en andere minderjarigen.

‘Vernederende’ filmpjes zijn volgens OM pestgedrag

Voor de rechtbank in Lelystad staan deze week twee verdachten (21 en 33, uit Lelystad) terecht voor online pesten en dwang. De jongste verdachte, stagiair bij een zorginstelling, maakte en publiceerde ‘vernederende filmpjes’ van een demente bewoonster van de instelling. In een van de filmpjes wordt seksistisch gelachen om een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen – poging tot humor of zoiets. De oudste verdachte, stagebegeleidster, zou het slachtoffer gedwongen hebben bepaalde handelingen te verrichten. Het OM spreekt van pestgedrag, de advocaten van de verdachten van ‘verkeerde grappen’ – socialemedia anno 2024 in een notendop – die hun cliënten niet mogen worden aangerekend. Op de afdeling was immers sprake van een ‘verwerpelijke bedrijfscultuur’ waarin af en toe grappen worden gemaakt ‘om het wat luchtig te houden’. Het filmpje werd gedeeld onder collega’s en vervolgens in een Telegramgroep. De stagiaire bleek meerdere van zulke filmpjes te hebben gemaakt en gedeeld. Een lid van de Telegram-groep stapte ermee naar de politie dat vervolgens nog veel meer materiaal op zijn telefoon vond. Wegens gebrek aan bewijs wordt de stagiair daarvoor niet vervolgd. ‘Iedereen deed daar gek en grappig’, verklaarde hij eerder. ‘Ik dacht dat het normaal was om zo met de cliënten om te gaan, er werden heel vaak grappige foto’s en filmpjes gemaakt door de medewerkers’. Het OM heeft tegen beide verdachten 120 uur taakstraf geëist, waarvan veertig voorwaardelijk. De twee verdachten werken inmiddels niet meer bij de zorginstelling.

Update: De stagiair is veroordeeld tot 120 uur taakstraf (waarvan veertig voorwaardelijk), de stagebegeleidster werd vrijgesproken.

Kabinet wil aanpak voor ‘borderline content’

Hoe om te gaan met ‘online borderline content’, is onderdeel van de (eerste) Nationale Extremismestrategie 2024-2029. Het gaat specifiek om content die kan worden ervaren als onwenselijk, maar die niet op grond van wettelijke kaders verwijderd kan worden. Volgens de strategie, opgesteld door de drie ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken, dient de veiligheid van burgers online te worden beschermd ‘om de effecten van extremisme in de offline wereld te beperken’. Daartoe is kennelijk de omschrijving ‘borderline content’ bedacht. Mogelijke acties betreffen ‘dialogen met de internetsector over het modereren van “legal yet harmful” online content – zeker met platformen die niet meewerken aan verwijderverzoeken – maar ook de ‘Rijksbrede strategie desinformatie‘.