Speciale politie-eenheid houdt man aan na dreiging op sociale media

Een arrestatieteam heeft in Dalfsen een man aangehouden die op sociale media een wapen liet zien en daar ‘dreigende teksten’ bij schreef. ‘Kom dan kneus ik wacht op je’, aldus de man in het filmpje terwijl hij het wapen toonde. De politie zette een AT in en dat ging niet helemaal goed. Een politiehond keerde zich bij de actie tegen de agenten en werd ‘uitgeschakeld’ met een dienstwapen. De hond overleed een dag later.

VS: Families slachtoffers schietpartij school klagen gamebedrijven aan

Een groep families van slachtoffers van de schietpartij in Uvalde, Texas heeft rechtszaken aangespannen tegen techbedrijf Meta, spellenfabrikant Activision Blizzard en moederbedrijf Microsoft en wapenfabrikant DanielDefense. De nabestaanden houden de bedrijven verantwoordelijk voor het drama, door gevaarlijke wapens onder de aandacht van beïnvloedbare tieners te brengen. Bij de schietpartij in Uvalde werden in 2022 negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten door een 18-jarige gamer. De wapenfabrikant zou op instagram en in videogame Call of Duty ‘laks toezicht’ hebben gehouden, de techbedrijven zouden de schietpartij hebben gefaciliteerd. In Call of Duty leren kinderen, aldus de aanklacht, ‘met angstaanjagende vaardigheid en gemak leren doden’. De vuurwapens in de game zijn gemodelleerd naar echte wapens, onder meer die van DanielDefense. Salvador Ramos, de Uvalde-schutter, schoot na een ruzie zijn oma dood, schreef vervolgens op facebook aan een Duits vriendinnetje dat hij een school shooting zou plegen. Hij speelde vaak urenlang Call of Duty, schoot daar én op de school met wapen van DanielDefense.

Politie vraagt hulp bij strijd tegen cybercrime

‘Staat iemand te FaceTimen bij een pinapparaat, bel dan 112’. Het advies komt van de politie Midden-Nederland waar een speciaal rechercheteam enkele kranten liet meekijken ‘in de wereld van digitale fraude’. Over criminelen die voor een paar tientjes een bestand kopen met 06-nummers van vrouwen boven de 80, over het ronselen van jongeren op Snapchat en Telegram met berichten als ‘wie kan pas ophalen bij omaatje? je wordt opgehaald, pint en pakt zelf 30%’; over de uitgewerkte belscripts die op datzelfde Telegram te vinden zijn. Volgens coördinator ‘Lysa’ van het Cyclops-team van de politie staan de pinpasophalers op Telegram ‘in de rij’. Voor hen is het ‘easy money’, beaamt haar collega ‘Jan’. ‘De jongeren krijgen instructies van de baas, moeten zich voordoen als agent of bankmedewerker. Dan code noemen, vertrouwd overkomen, pasje en waardevolle spullen aannemen en vervolgens afgeven’. Aan een ‘pinner’, die moet Facetimen ‘met de baas’ als hij/zij staat te pinnen. Maar er zijn altijd sporen, weten Lysa en Jan. ‘En als er sporen zijn, door gegevens te vissen uit een in beslag genomen telefoon bijvoorbeeld, dan ben je van ons’. Met hulp van burgers dus die moeten opletten op verdacht gedrag.

“Snapchat-verkrachter” moet moet onmiddellijk naar de cel

De rechtbank in Tongeren, België heeft de onmiddellijke aanhouding bevolen van een man (33, uit Genk) die via Snapchat naaktfoto’s van ruim honderd (minderjarige) meisjes wist te verkrijgen. De verdachte, die zich online Jasper noemde en deed alsof hij 19 was, werd bij verstek veroordeeld tot veertig maanden celstraf, ook voor verkrachting van één van de meisjes. De politie startte een onderzoek toen een 16-jarig meisje in 2022 aangifte deed. Ze chatte op Snapchat met twee jongens die beweerden broers te zijn. Een van die broers zou een hersentumor hebben. Maar de broers bestonden niet, het was de verdachte die beide accounts beheerde. Bij een afspraak werd het meisje verdoofd, verkracht en bij een bushalte afgezet. Ze wist haar locatie te versturen naar een vriend en stapte daarna naar de politie. De verdachte bleek met 109 verschillende meisjes te chatten en naaktfoto’s uit te wisselen. Hij stuurde wel echte dickpics maar foto’s van zijn gezicht had hij online gekopieerd, van jongens ‘die wel in de smaak zouden vallen bij jonge meisjes’, aldus het OM. De verdachte, al eerder veroordeeld voor aanranding van een minderjarige, moet verder vijf mille schadevergoeding betalen.

België: Overheid lekt informatie via verlopen domeinnamen

Bedenk goed wat je met je domeinnaam doet! Belgische beveiligingsonderzoekers hebben, via verlopen domeinnamen, bijna duizend e-mailadressen gevonden. Onderzoeker Inti De Ceukelaire registreerde meer dan honderd verlopen domeinnamen van gemeenten, politiezones, justitie en (psychiatrische) zorginstellingen. Op die domeinen waren nog die e-mailadressen nog actief. De Ceukelaire kon een wachtwoordreset doen en zo toegang krijgen tot tachtig Dropbox-accounts, 142 Google Drive-accounts en 57 Microsoft-, OneDrive- en SharePoint-accounts en tot tientallen accounts op andere platforms. Volgens hem zijn er, ‘met honderden nieuwe domeinnamen die het komende jaar verlopen’, structurele beveiligingsmaatregelen. Nederland kent hetzelfde probleem: al in 2017 bekend. In 2017 bleek de politie op deze manier gevoelige e-mails te lekken. Vorige week werd ook bekend dat de website van (nota bene) de staatssecretaris voor Digitalisering eigendom was van … een lingeriewinkel. Volgens DNS Belgium – de Belgische SIDN – ging het om een administratieve fout die intussen is rechtgezet.

Steeds meer nepwebwinkels

Het aantal nepwebshops in Nederland is, na twee jaar van daling, weer gestegen. Met 14% zelfs, meldt belangenvereniging Thuiswinkel.org. Ook het aantal gedupeerden stijgt, net als het gemiddelde schadebedrag (350 euro). Bij de politie kwamen in de eerste vier maanden van 2024 bijna 33 duizend meldingen van fraude (+20%). In iets meer dan de helft van die gevallen ging het op fraude bij webwinkels – Nederland telt momenteel 95.385 webwinkels – of handelsplatforms. Dat betekent dat er elke tien minuten wel een melding komt. Het gaat vooral om .com sites die logo’s of namen van bekende shops misbruiken. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vinden oplichters steeds meer manieren om mensen geld afhandig te maken. Overigens daalde tussen 2021 en 2023 de aangiftebereidheid. Veel slachtoffers denken dat dit toch geen zin heeft. Maar dat klopt niet, aldus de politie. Het aantal zaken van webwinkelfraude waar een een verdachte in beeld is, verviervoudigde, van minder dan 2% naar bijna 8%. Goed opletten, blijft niettemin het belangrijkste advies aan klanten: controleer het webadres, check of de webshop duidelijke contactgegevens heeft, lees de reviews, doe de ScamCheck of Check je Aanbieder. ‘En kijk naar het ontwerp: als een webshop er slordig uitziet, is het waarschijnlijk een nepwebshop’.